söndag 16 maj 2010

Ovalbaneträning!

Idag var det dags för träning med Sylvia på ovalen igen! Den här gången hade Feykir och jag sällskap av Elisabet och Tildra - dessutom var Johan med så jag har en massa BILDER!!!

Elisabet köpte Tildra av Sylvia för en månad sedan ungefär och det var många nya intryck för ekipaget idag: första gången Elisabet lastade Tildra i transport, första gången hon red henne på annan plats än i Mariebäck och första gången någonsin på en ovalbana. Men det gick alldeles utmärkt för dem! Det enda som var liiiite trixigt var att lasta Tildra hemma i Mariebäck, men inte värre än att ett äpple löste problemet! Efter peppning från Sylvia har Elisabet anmält sig till Midurs tävling - jättekul att det kommer nya ekipage!

Jämfört med dem får väl Feykir och jag anses ganska rutinerade... Jag tar helt enkelt för givet att det bara ska ta en minut att lasta hästen - och varje gång när han bara kliver på rakt in tänker jag att det är värt MINST 10.000 kr på priset att ha en lättlastad häst!

När Elisabet och Tildra gjort sin ovalbanedebut och tränat både T5 och V5 på Tranmyrovalen var det min och Feykirs tur. Vi började med tölten. Sist fick vi mycket beröm för takten - men då red jag med TUNGA (280 g) boots, för första gången på ett halvår. Idag hade jag de nya 240-gramsbootsen som vi får tävla på, men som tur var fick vi beröm för takten i alla fall, så det satt inte bara i vikten på hovarna!

När vi sedan försökte oss på riktigt kort arbetstempo gjorde han dock många små "skutt" - precis som när vi tränade själva här om kvällen. Sylvia förklarade att han rollar - och att han gör så för att jag inte fått honom att ta i ordentligt bak. (Nog har jag upplevt rollningar förr, men då i högre tempo vilket känns helt annorlunda, så jag hade inte lyckats lista ut att de här "skutten" i korta tempot var samma sak.)

När vi sedan skulle öka tempot gick det väääääldigt segt från början... det var först på andra långsidan, när jag viftade till lite med pisken som han kom igång. "Han är som en gammal dieselmotor, sa Sylvia, lite långsam i starten...!" Hon tipsade om att när jag tränar själv ska jag vara noga med att använda pisken direkt om det inte räcker med en smackning - så att han lär sig att det är lika bra att öka så snart matte smackar. Dessutom sa hon att jag inte ska värma för kort stund inför töltklassen, så att han verkligen hinner komma igång innan vi rider in på ovalen. Det är viktigt även för korta tempot, för när "dieseln" tillslut var igång så försvann skutten i korta tempot också! "Galoppera gärna lite under värmningen!" var ett annat tips.

Jag fick testa att rida tempoväxlingar i båda varven och Sylvia konstaterade att OM jag får koll på högerbogen så går han bättre i höger varv. MEN då krävs alltså att bogen är på plats. Dessutom har jag lättare att fastna i högerställning i höger varv, medan jag i vänster varv mer naturligt ställer honom fram och tillbaka och därmed håller honom mjuk i halsen. "Eftersom man tenderar att glömma bort att rida på tävlingsbanan så är det bättre att du rider ökningarna i vänster varv!" slog hon fast.

När Feykir (och jag) fått pusta lite var det dags att rida fyrgångsprogram (V5). I den inledande tölten tyckte Sylvia att tempot var bra. Då red vi lite snabbare än i töltprogrammet, men i V5 är det valfritt tempo tölt som gäller.

I traven gäller det att krama på innertygeln och få högerbogen på plats med innerskänkeln.

I skritten ska jag tänkta "Luuuugnt med låååånga steg" samt vara snabb att krama på tygeln ifall han tenderar att bli hög i formen. Viktigt är också att jag hela tiden tänker framåt, så det inte blir vingligt!

I galoppen tycker Sylvia att jag ska börja "tänka halvhalter": göra en förhållning, trycka på ordentligt framåt och sedan slappna av en stund innan jag upprepar. Viktigt är att vi hinner slappna av emellan - så att han inte börjar spänna sig i galoppen.

"Du ska faktiskt tänka på samma sätt i korta tempot tölt, sa Sylvia, gör en tydlig förhållning där du driver in rumpan ordentligt, för att sedan snabbt slappna av igen. Gör dessa korrigeringar OFTA - men se till att ni hinner slappna av emellan. För du hamnar lätt i att antingen inte göra något alls eller också göra något hela tiden..." Nyttiga ord!

Som avslutning ville Sylvia se lite trav och galopp även i vänster varv. Nu var Feykir rejält trött, men han galopperade på riktigt bra medan jag kunde ställa höger -vänster - höger -vänster utan att han blev spänd. Sylvia konstaterade att både trav och galopp var riktigt bra i vänster varv nu också! Jättekul att höra! Och bra ifall vi hamnar i en final som rids i det varvet...!

Precis som sist kände jag mig OERHÖRT inspirerad av denna lektion! Feykir var förståss rejält svettig och flåsig i värmen så jag tog en lång promenad med min duktiga häst innan jag erbjöd honom att dricka och svampade av honom.

När vi skulle åka hem igen gick även Tildra på direkt - ett äpple kan verkligen göra underverk!

Nu är jag förståss VÄLDIGT nyfiken på att se Johans bilder från dagen - och att lägga ut några här. Men de ligger på den stationära datorn och en sådan här underbar kväll (det är fortfarande över 22 grader i skuggan trots att klockan snart än halv sju) KAN man bara inte vara inomhus frivilligt! (Har bloggat på bärbara datorn, ute på altanen.) Så jag får helt enkelt hålla mig själv och er på sträckbänken ett tag och återkomma med bilderna senare!

Inga kommentarer: