torsdag 18 december 2008

Norrländskt grovfoder - bäst i världen!!!

Tidigare forskning har visat att bär som odlas i norra Sverige innehåller mycket mer vitaminer än samma sorts bär odlade längre söderut. Orsaken är den visserligen korta men oerhört effektiva växtperioden - de ljusa nätterna möjliggör tillväxt dygnet runt. Även den förhållandevis låga temperaturen är en positiv faktor i detta.



Ny forskning har visat att detta även ger mycket positiva effekter vid odling av grovfoder. Till och med hårdtränade hästar kan få hela sitt behov täckt av norrländskt grovfoder som skördats i rätt tid!





Det är Erika Lindgren som i sitt examensarbete ”Vallfoderproduktion i norrländskt klimat till högpresterande hästar ” i husdjursvetenskap vid Statens lantbruksuniversitet (SLU) påvisat detta. Eftersom gräset växer dygnet runt får det en annan konstistens än gräset längre söderut. Detta i kombination med det svalare vädret gör att smältbarheten blir högre - varför möjligheten för hästar och andra djur att tillgodogöra sig näringsämnena i gräset ökar betydligt.





Unghästarna i Mariebäck mumsar på norrländskt grovfoder. Uppenbarligen fungerar det utmärkt att sova på också! Detta är ju dessutom NORRBOTTNISKT grovfoder - och eftersom nätterna blir ljusare och ljusare ju längre norrut man kommer i landet (delar av Norrbotten har ju t o m midnattssol) samt även svalare borde ju grovfodret härifrån vara allra mest "högoktanigt"!



Forskningsrapporten jag sammanfattat ovan visar alltså att det är lättare för hästarna att tillgodogöra sig näringsämnena i norrländskt hö. Jag tycker att det vore intressant att undersöka om grovfodret här uppe dessutom får högre näringsvärde. Så är det ju i alla fall med bär som odlas här uppe!

Ett år när vi bodde i Kiruna inträffade något som får mig att misstänka att detta även kan gälla grovfoder. Den hösten var det mycket skriverier i tidningen Ridsport om det stora problemet för alla hästägare i södra Sverige att få tag i grovfoder som i alla fall var av acceptabel kvalitet. Den dåliga sommaren hade gjort att proteinhalten i det som skördades var mycket låg.


Till vårt stall hade vi som vanligt köpt hö från "vår" bonde i Lovikka (i närheten av Pajala) och när vi skickat höprover för analys kontaktade jag en expert på SLU för att få hjälp med att räkna ut en foderstat. Anledningen till detta var i första hand att analysen visade på mkt höga värden av kalcium i förhållande till fosfor, så jag ville ha hjälp att justera den kvoten. När experten fått våra analysvärden undrade han: "ÄR detta verkligen hö odlat i Sverige??? Det har ju så fantastiskt hög halt av protein!!! Är du säker på att ni inte köpt lucern???!!" När jag förklarade att det var "vanligt Lovikka-hö" blev han oerhört imponerad.




Nu spelar ju också vädret roll för näringsvärdet - men jag tror att vi har en fördel även där. Luleå brukar ju "prenumerera" på en topplacering i "Solligan" varje sommar. Och hade någon ort i Tornedalen fått vara med så tror jag de hade legat ännu högre vad gäller soltimmar!


För något år sedan läste jag i Ridsport om en grovfoderproducent i södra Sverige som satsade enormt på att producera extremt högkvalitativt grovfoder för försäljning till några länder i arabvärlden. "Där betalar man hur mycket som helst för riktigt, riktigt bra grovfoder." Jag tror att det vore en jättebra nisch att satsa på för någon här uppe! (Fast tänk om rika oljeshejker skulle komma och köpa upp allt vårt hö - så att våra Norrbottniska hästar måste hålla till godo med hö söderifrån! DET vill vi ju inte!!!)

Inga kommentarer: