tisdag 9 december 2008

Galopp



Ååååååhhhhh - vad han är snygg!!! HELT opartiska matte njuter av bilder och läääängtar! Ni som är i Mariebäck kan väl klappa Feykir och hälsa från mig?! Jag får ju inte ens gå utanför dörren i halkan för att inte riskera att ramla och slita upp operationssåren...

Men nu var det ju galopp jag skulle skriva om: Har många gånger fått höra att galopp rakt fram längs plant underlag inte bygger upp något hos hästen (förutom konditionen då). Men hur gör man om man inte har någon lämplig backe och inte heller möjlighet att galoppera på volt?

I Hippson Magazine hittade jag ett tips från Bo Jenå, förbundskapten i dressyr. Han betonar betydelsen av själva galoppfattningen och citerar ett gammalt uttryck: "Så som fattningen blir, så blir galoppen." De bästa galoppsprången brukar man få direkt efter en riktigt bra galoppfattning. Alltså ska man fokusera på galoppfattningarna - och att hästen verkligen bär sig själv i dem. Inte långa sträckor galopp - utan många, många bra galoppfattningar!

Han säger också att många ryttare gör felet att vänta lite för långt in i ridpasset med att börja galoppera. Då är hästen för trött och orkar kanske inte bära sig på samma sätt.

Bo Jenå tycker f f a att man ska föra dessa galoppfattningar från samlad trav, men man kan även göra dem från skritt.

När jag red Reykur för Nina Keskitalo fick vi verkligen träna mycket galopp. I början hade han oerhört svårt att balansera sig i galoppen - och vi hade heller aldrig fått mer än 4,5 för galoppen på tävling. Men efter mängder av nära Nina-upplevelser blev det lååångsamt bättre och bättre. Tillslut sa hon att om han bara blir lite starkare kommer han att galoppera för 6.5 - för nu har han tekniken! Och det måste man väl säga vara rätt bra utveckling - även om det tog flera år?! Reykur var ju ändå nästan 16 år när jag började rida för henne. Ett tips jag fick av Nina under denna tid var att fatta galopp från sluta i skritt - för då har man verkligen inner bak med sig redan i fattningen.

Så ut och träna galopp nu allihop!

Inga kommentarer: