måndag 8 december 2008

Islandhästar på exekutiv auktion!

Nu är det tydligen läge att fynda islandshästar! Enligt Ridehestens hemsida har det sällan sålts så många hästar från Island som nu. Island är ju särskilt hårt drabbade av den globala krisen och därmed har priserna på både resor och hästar rasat. När kronofogden kommer på besök är det inte bara huset eller bilen som ryker... nyligen såldes fem hästar exekutiv auktion.

Under 3.5 år - i samband med krisen på 90-talet - jobbade jag på bankens juristavdelning i Umeå. Den servar alla våra kontor från Timrå i söder till Kiruna i norr i olika juridiska ärenden. Jag är civilekonom, inte jurist, så min huvudsakliga uppgift var att säga upp krediter, skicka ärenden till kronofogden och ansöka om exekutiv försäljning av fastigheter. Fast några hästar sålde jag aldrig...

"Känd hos alla kronofogdemyndigheter i norra Sverige" hade jag kunnat ha på mitt visitkort om jag velat! ;- ) Och hos ännu fler dåliga betalare... Vi gifte oss strax innan jag återgick till jobb på bankkontor och jag skojade då om att det var lämpligt att byta efternamn när jag nu skulle ut och se kunderna i ögonen igen. Det var faktiskt en riktigt stor omställning att komma tillbaka på bankkontor, forfarande bara göra sitt jobb, men plötsligt sa kunderna "TACK!" istället för att vara arga!

Här är ett exempel på "juristavdelningshumor" - ett utdrag ur ett fejkat uppsägningsbrev av okänd författare som vi hade väldigt roligt åt då:

"We hate to be the ones to say
that your owerdrawn another day.
Your funds are out, your account is too.
Does the word "deposit" ring a bell with you?
This letter´s not ment so scare or harass,
but to get to the point: you´re a pain in the ass!

...We´ll tell everyone how worthless you are,
we´re taking your house, your wife and your car.
And after this we simply must say:
Thanks for banking with us and have a nice day!"

Observera att vi förståss inte skickade ett sådant brev till någon! Och vi var väldigt noga med att ALDRIG avsluta ett kravbrev "Med vänlig hälsning" - sådana dubbla budskap är ju riktigt oförskämda! Men man behöver nog lite konstig humor som ventil när man jobbar med otrevliga saker...

Inga kommentarer: