tisdag 16 december 2008

Häst - för din egen hälsas skull!

När vi stressar utsöndras kortisol, ett hormon som visserligen finns naturligt i kroppen men vid långvarigt förhöjda värden bidrar det bl a till att immunförsvaret försvagas.







"Motsatsen" till kortisol heter Oxytocin (kallas också "må bra-hormonet") och det får dig att må bra och sänker ditt blodtryck. Detta hormon utsöndras bland annat vid beröring eller när en kvinna ammar. Att klappa en hund eller katt kan delvis ha samma effekt, visar forskning.







Under stressiga perioder kan man alltså ta hjälp av hästen för att höja halten av oxytocin, till exempel genom att smeka den lena hårremmen eller omsorgsfullt borsta igenom en tjock svans.







Lustfyllda aktiviteter ö h t medverkar till att frisätta oxytocin - så allt roligt du gör med hästen har alltså en positiv effekt för din kropp!








Här utsöndras oxytocin i massor - när Eva och "Sillen" myser!!!






Hästen kan dessutom ge positiva hälsoeffekter på annat sätt! Naturvetaren och journalisten Stefan Klein beskriver i sin bok "Tid" hur japanerna med sina tecermonier kan "skapa en ö i tiden" och verkligen vara i nuet - vilket ger en paus från oro och bekymmer. I samvaron med hästen har man många "cermonier" - d v s fasta rutiner - vilket också kan skapa en sådan "ö i tiden".







De flesta hästmänniskor instämmer också i att när man kliver in genom stalldörren lämnar man allt annat bakom sig - då är det bara här och nu som gäller. Något som förstärks ytterligare när man tränar sin häst. Och detta hjälper oss att ladda våra batterier. Det är utifrån detta jag själv brukar jämföra ridning med yoga - i båda fallen handlar det verkligen om "här och nu" - vilket ger både avkoppning och ny energi!







Sammanfattning: det kan verkligen inte vara nyttigt att inte få rida sin häst på minst 6 veckor!!! För att kompensera för detta måste jag alltså se till att klappa ordentligt! Tur att jag ska åka till Feykir i morgon igen! Eva är där och har en turridning och eftersom forskning visat att även ett möte med en god vän ger utsöndring av oxytocin så får jag alltså en extra stor dos i morgon!!!







Källor: "Lugn och beröring" av Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi


"Tid" av Stefan Klein,


http://www.medicallink.se/


Ridsport special



Avslutar med ytterligare en bild på "Sillen" - som uppenbarligen har fotomodellambitioner: Så snart han fick syn på Johans kamera blev han så oerhört allert - med TOTALT fokus på fotografen!

Inga kommentarer: