söndag 23 november 2008

Atlikurs - dag 3

För att inte hästarna skulle bli för trötta hade Atli lagt upp det så att alla bara red en privatlektion idag. Fem lektioner på tre dagar är ju ganska mycket för hästarna ändå. Bra upplägg tycker jag - då är det större chans att man får avsluta kursen med en bra känsla! I och med detta blev det dock en ganska ovanlig kursdag... Jag skulle rida första lektionen efter lunch och när jag kom till stallet hade många redan ridit klart och t o m åkt hem.




Jag var på ridbanan redan 10 minuter innan lektionen skulle börja och skrittade igång Feykir och mig själv utan stigbyglar. Jag upplever att det är en väldigt effektiv form av stretching för mina stela ben! Min underbare Johan trotsade isande vindar och kom för att fota idag! Det var ganska mörkt...men kul med bilder ändå!









När lektionen började fick jag inleda med att trava på böjda spår. "Var noga med att han verkligen tar i framåt också - inte bara dyker ner på bogarna!" sa Atli.








Sedan fick jag skritta på volt och förbereda tölt. Det är i det läget jag brukar låsa mig i kroppen - och då gör förståss Feykir det också... Men nu fick jag fokusera på att ge STORA hjälper med STORA eftergifter där emellan. Bromsa upp TYDLIGT, sedan STOR eftergift på tyglarna, flytta ut bakdelen, behålla drivningen framåt, bromsa upp tydligt, STOR eftergift, flytta ut bakdelen... När jag lyckades renodla på detta sätt och ge Feykir stora eftergifter gav han efter i nacken direkt! Nu kom jag ihåg att jag faktiskt hittade det här läget under förra kursen. Fast sedan hade vi ju order om att träna trav och trav och trav... så jag hade helt glömt bort det här! Det blir något att träna i fortsättningen!








Succesivt skulle jag sedan korta upp sekvenserna - så att drivningen kom snabbt efter förhållningen (fast ändå STOR eftergift där emellan) - för att inte tappa energin.














När han började kännas lite "uppåt" i skritten fick jag göra övergång till tölt och börja rida längs spåret. Även nu skulle det vara STORA hjälper, för att kunna vara helt passiv där emellan. DRIVA framåt, TYDLIG förhållning, STOR eftergift på tyglarna, böja lite höger, lös tygel, böja lite vänster, lös tygel... o s v. "Så stora hjälper att du sedan kan vara passiv en stund med bibehållen effekt!" sa Atli.









Fick sedan "smyga" in på volt i tölt, böja inåt, ställa utåt o s v - hela tiden med lös tygel där emellan. Ut på spåret och öka drivningen fast inte tempot. Sedan "smyga" in på volt igen och rida på volter i båda varven.











Avslutningsvis fick han sträcka ut framåt, nedåt i trav och jag fick rida honom ordentligt fram mot bettet så att han verkligen jobbade bakifrån.





När vi avslutat sa Atli: "Korta sträckor är han RIKTIGT flott i tölten! Där emellan är han helt OK - men det kan ju bli ännu bättre om du är mer aktiv och samtidigt har tydligare skillnad mellan aktiv och passiv, mellan inverkan och eftergift! Du ska inte tänka så mycket på samlingen i tölten nu - bara så mycket att du får tölt. För det viktigaste just nu är att han blir avslappnad i tölten. Även idag tuggade han lite på bettet ibland i tölten - och det är jättebra! Nu ska du träna mycket samlad skritt, där du ska se till att du inte har något i handen och att du kan hålla energin i hästen. Och avsluta varje ridtur med så här bra trav där han verkligen tar i bakifrån och jobbar med överlinjen. Då lägger ni en jättebra grund för att gå vidare med mer samling i tölten sedan."



Jag var verkligen jättenöjd efter lektionen! Att få komma tillbaka till den här känslan av att kunna rida lite mer samlat i skritten utan att han något alls i handen! Förra kursen fick jag utgå från det läget och sedan rida tölt - och då gick det så bra! Men jag hade helt tappat bort det under de senaste veckornas travande. Nu har jag känslan i kroppen igen och kan förhoppningsvis jobba vidare därifrån på egen hand! För nu ska vi träna samlad skritt, Feykir och jag! Och det kan vi ju faktiskt göra minst lika bra ute längs vägen så det behöver inte alls bli så mycket ridbana framöver! Fast först ska han få helt ledigt i morgon och på tisdag ska vi bara ut och ha roligt och "fräsa på" - det är han verkligen värd min duktiga häst! Onsdag är det ridlektion igen - den näst sista för terminen - så då är det ju ridbana som gäller och antagligen en hel del voltarbete i trav också... Men sedan ska vi bara rida ut resten av veckan!

Inga kommentarer: