tisdag 11 november 2008

Från dimma till solregn!

Trots den tredje dåliga natten på rad tog jag mig ändå upp för att rida på morgonen innan jobbet. Det var ruggigt väder... duggregn och dimma... När jag stod vid färjeläget och väntade på 8.00-färjan gick det inte ens att ana Avan på andra sidan älven!

I Mariebäck hade hästarna precis fått sitt morgonhö när jag kom. "Om Feykir bara hinner äta en stund nu kan du väl lämna honom inne i en box med hö när du åker hem - jag släpper ut honom igen!" sa Sylvia.

Hade bestämt mig för att rida på ridbanan idag igen, främst för att jobba med traven - lång och låg - för att bygga muskler i överlinjen. Men också för att jobba med "Atliövningen" skritt på volt. Feykir verkar vara rätt bra "programmerad" för traven nu, det blir lättare och lättare att få honom att jobba i rätt form. Jag red volter och serpentiner - och f f a när vi ska svänga vänster får jag verkligen jobba för att han ska BÖJA sig genom kroppen och inte bara kasta sig runt. Fick han bestämma själv skulle det nog nästan bli en "travpiruett" med rak kropp istället för böjning!

Sedan var det dags för skritt på volt och flytta ut bakdelen. Jag hade bestämt att ev tölt i samma övning skulle vara "bonus" idag - det viktiga var att vi jobbade riktigt bra i skrittövningen. För att jag inte skulle ha för bråttom och försöka tölta innan han verkligen var tillräckligt lösgjord och samlad. Tillslut var jag ändå ganska nöjd med skritten i höger varv så jag provade lite tölt också. Red övergångar skritt - tölt men han ville inte riktigt mjukna i sidan i tölten... Sylvia kom ut på gårdsplanen och ropade: "Sitt på rumpan ordentligt så går det bättre!"

Jag bytte till vänster varv och jobbade med skritten. Var noga med att renodla hjälperna - först krama på yttertygeln, sedan flytta för innerskänkeln... Om jag bara lyckas med det blir han trevligt lätt i handen! Tillslut provade vi lite tölt i vänster varv också. Förutom allt annat försökte jag även tänka på att sitta på rumpan. Feykir försökte fuska, så jag fick peta till med pisken någon gång och flytta undan hans bakdel ordentligt. Det var effektivt - sedan blev han mjuk och fin i kroppen! Bytte till höger varv och nu töltade han riktigt trevligt med eftergift! Jag var jättenöjd och lät honom få en skrittpaus.

Avslutningsvis var det förstås dags för Atlis "hemläxa" till oss: trav i lång låg form med mycket drivning. Red volter och serptentiner. När jag kom ihåg Sylvias tips från lektionen i onsdags - att jag nu kan ta lite mer stöd på tygeln när jag driver honom fram mot bettet - gick det ännu bättre! Efter en stunds avslutande skritt - lång och låg - tyckte jag att min duktiga häst gjort sitt för idag.

I stallet gav jag först en halv skopa betforvatten, som han var snabb att slurpa i sig. Har läst att om man fodrar strax efter ett anstängande ridpass, innan hästen hunnit dricka, kan det vara risk att foder fastnar för att hästen är torr i halsen. Feykir har ju dessutom en viss tendens att "hetsäta" ibland... Valde dessutom hösilage som var ganska fuktigt och lät honom tugga på det en stund innan jag gav resten av kraftfodret. Det verkade vara en väldigt nöjd häst jag lämnade, med boxen "full av mat"!

Efter en sådan här härlig morgon tillsammans med min fina häst kommer det förståss att gå som en dans att jobba ända till 18.15!

Hade klarat mig från regn medan jag red - men när jag åkte hemmåt började det droppa - samtidigt som solen kom fram! Solregn är verkligen ett speciellt fenomen! Jättehärligt i alla fall med solen - det har varit så mulet de sista dagarna att det inte ens varit riktigt ljust mitt på dagen! En kollega berättade faktiskt att han i helgen noterat att belysningen utanför hans garage varit tänd hela dagarna - trots att han har en ljussensor som ska släcka den när det blir ljust! Det blev helt enkelt aldrig ljust nog! Men nu lyser solen!!!

Inga kommentarer: