fredag 14 november 2008

Tävlingshästar klarar sig bra på bara hö

Läste en intressant artikel i gårdagens Ridsport, vilken beskrev docent Anna Janssons studie om utfodring av hästar i träning. Hästar som enbart fick hösilage med högt näringsvärde jämfördes med hästar som fick en traditionell foderstat med 50 % kraftfoder och 50 % grovfoder av senare skörd ("normalt" näringsvärde).





Hästarna som bara fick ensilage uppvisade lägre mjölksyrahalt och lägre puls, vilket är ett mått på bättre prestationsförmåga. Studien motsade dessutom uppfattningen att hästar som enbart får grovfoder blir bukiga och går upp i vikt. Vilkskillnaden mellan grupperna låg nämligen på högst 3-5 kilo.





Studien genomfördes på travhästar i träning men som inte startade. Möjligen kan glukogenbildningen i muskulaturen bli för låg för starthästar med enbart grovfoder. Ansträngningsnivån var samtidigt högre än vad som begärs av de flesta hästar inom ridsporten.


Feykir och "Sillen" (Geisli) äter grovfoder vintern 07/08.




Vid ett tidigare försök med enbart grovfoder till hästar i träning blev resultaten mer negativa, men då användes grovfoder med sämre näringshalt än i detta försök. (Nu var energiinnehållet 10,5 MJ och andelen råprotein 13.5 %.) Hästarna i försöket fick 14 kg grovfoder/dygn. De åt dock inte allt, men plockade det finaste och optimerade på detta sätt energiintaget.



Hästarna som bara fick grovfoder hade också en större mängd blodplasma, vilket kan vara en fördel som vätskereserv vid svettning. Betydelsen av vätskebalansen varierar mellan olika hästsportgrenar.

Inga kommentarer: