fredag 21 november 2008

Om att förändra inställningen hos en häst

Nu ska ni få höra en, som jag tycker, intressant historia om hur man på förvånansvärt kort tid kan förändra inställningen hos en häst som saknat arbetsvilja. Min kompis äger den här hästen och för att inte peka ut någon kan vi kalla hästen Hatta. Redan som unghäst hade Hatta blivit väldigt tjock, så när inridningen började tyckte hon antagligen att det var ganska jobbigt att bli riden... Efter en tid visade det sig dessutom att hon var halt på alla fyra benen, p g a kotledsinflammationer. Hur länge hon varit halt är ju svårt att veta, hur ska man markera när det gör ont i alla benen? Men antagligen hade hon i alla fall under en period hunnit uppleva att det t o m gjorde ont att bli riden.

Hennes ägare försökte naturligtvis hela tiden hjälpa henne att gå ner i vikt, men det är inte så lätt med en högrangad häst som kan "leva på luft" och som först är under inridning och sedan måste vila p g a hälta... När hältan läkt ut och hon kunde börja ridas igen var hon fortfarande överviktig så jag gissar att hennes upplevelse av ridning även nu blev att det var ganska jobbigt...

Trots idogt "arbete" från Hattas mattes sida (under måna månader har de t ex varit ute och bara skrittat - i timmar!) har det tagit flera år att få ner henne mot normalvikt. Att hästen inte riktigt haft någon energi och arbetsvilja tycker jag därför inte är konstigt - av olyckliga omständigheter har hon antagligen ända från första stund förknippat ridning med något som är väldigt jobbigt (p g a att hon varit tjock) och periodvis t o m gjort ont (då hon var halt på alla fyra benen).

MEN förra Atlikursen var Hatta och matte med. När Atli konstaterade att hästen saknade energi gav han hennes matte i "läxa" att enbart rida 15-20 minuter per dag - utan annat krav än att hästen skulle gå fram. "Galoppera mycket - ge er ut och ha roligt!" Eftersom det var så tätt mellan kurserna har hon bara hunnit rida så i ca 2,5 vecka. ÄNDÅ märks det redan skillnad! F f a när de rider ut, ridbanan är inte direkt Hattas favoritplats... Men Atli sa ändå ganska direkt att: "Jag ser att hon har mycket mer energi redan!"

Jag tycker det är fantastiskt att det kan gå så snabbt att ändra inställningen hos en häst! Det är ju ändå under flera års tid som hon befäst inställningen "ridning är mkt jobbigt och därför tråkigt!" Man måste ändå säga om Atli att han verkar veta vad han gör! ;- )

Nu har Hatta dessutom ÄNTLIGEN kommit ner så mycket i vikt att hon kan börja få äta kraftfoder - så nu kommer hon ju att få mer energi av det också. Det blir väldigt spännande att följa Hatta och matte framöver!

("Som vanligt är det inte tjejen som i filmen som skrivit brevet.")

Inga kommentarer: