lördag 22 november 2008

BRA grundform i trav och nonchalant tölt!

Efter att ha "kokat" i badkaret en lång stund åkte jag till stallet. Det blev en onödigt lång resa - för när jag kom till färjeläget visade det sig att färjan slutat gå för säsongen! Alltså var det bara att åka tillbaka förbi Gammelstad, ner till Gäddvik för att ta bron över älven och tillbaka uppströms igen... Hann i tid till min första ridlektion i alla fall som tur var!

Fick först "böja och bända" lite i skritt - då jag hela tiden skulle "akta ytterbogen". Sedan uppvärmning i trav på böjda spår.







"Han har riktigt bra grundform i traven!" sa Atli idag igen! "Trava alltid 5-10 minuter i den här formen i början av ridpassen!"


När vi saktat av till skritt igen fick vi gå in på volt för att förbereda för tölt. "Stäm hela tiden av att han är lösgjord, för varje steg du ökar samlingen" sa Atli.

Bildbevis - Feykir HAR korsat bak!

Feykir kändes lite mer seg idag - det var svårt att aktivera hans bakben hur jag än drev... och petar jag till med pisken blir han istället stressad och spänd... Dessutom tror jag att jag blir "överambitiös" på volten - jag ska driva och böja och förhålla och... vilket slutar med att hela jag blir spänd. Och hur lösgjord blir Feykir då?





Efter en stund fick jag istället tölta längs fyrkantspåret. Driva fram för att få energi, göra en tydlig förhållning med hela kroppen för att få samling och sedan ge honom lös tygel. Efter en stund ställa lite höger och sedan helt lösa tyglar. Ställa lite vänster och sedan helst lösa tyglar - o s v. Nu blev det mycket tydligare skillnad mellan "aktiv-Anna" och "passiv-Anna", vilket gjorde att både jag själv och Feykir kunde slappna av på ett annat sätt. Det var inte den där överambitiösa töltridningen som bara ger låsningar hos oss båda - utan avdramatiserat, "lite nonchalant tölt" bara. "No big deal". Och det kändes mycket bra! När vi ridit så en stund i båda varven fick jag mjukt gå in på volt och fortsätta på samma sätt - omväxlande ställa inåt resp utåt - med fria tyglar där emellan. Och vi kunde behålla mjukheten i kroppen båda två!

Avslutade som vanligt med trav i lång, låg form på böjda spår. Efteråt sa Atli: "När du har så där bra grundform i traven så gör den 70 % av jobbet åt dig! Han vill fortfarande bli för spänd i tölten för att den ska bli riktigt bra, men så länge han jobbar så där rätt i traven bygger han styrka som sakta men säkert även kommer att förbättra tölten! Och du själv måste ha en tydligare skillnad mellan aktiv och passiv ridning - inte låsa dig i kroppen."

När jag gick tillbaka till stallet med Feykir insåg jag att han denna lektion faktiskt INTE rusat iväg med mig! I början när vi töltade på volt i vänster varv började han gå över mot mer "hysterisk" tölt, vilket brukar vara första steget. Men när jag gjorde som Atli sagt - d v s lutade mig bakåt och bromsade "med hela kroppen" så blev det faktiskt inte mer än så! Sedan blev det ovanligt lite "harvande" på volt den här lektionen också, vilket Feykir säkert uppskattade!

Dagens andra lektion blev väldigt lik den första. Efter sedvanlig uppvärmning i trav på böjda spår och lite, lite tölt på volt fick jag även nu rida "nonchalant tölt" längs fyrkantspåret: driva, förhållning med hela kroppen, lösa tyglar, ställa höger, lösa tyglar, ställa vänster, lösa tyglar...o s v.

Började i vänster varv och när sedan hade bytt och ridit på samma sätt en stund i höger varv kändes Feykir riktigt mjuk och det kom antydningar till eftergift i nacken! Jag fick "smyga" in honom på en volt men fortsätta med samma ridning - och han kändes RIKTIGT trevlig!

Avslutade med trav i lång, låg form och eftersom han travade lugnt tyckte Atli att jag skulle låta honom följa fyrkantspåret så att han fick slippa volterna en stund.

Efteråt berömde Atli än en gång Feykirs grundform i traven och betonade betydelsen av denna. När det gällde tölten sa han att den absolut inte är dålig - en den kan bli ÄNNU bättre! Och då hänger det mycket på min ridning. Är Feykir stel i musklerna blir han bunden i takten och då måste jag "röra om" - hur jag ska göra det på bästa sätt får jag prova mig fram till. När jag sa att jag upplevde dagens ridning längs spåret som mkt effektiv för oss båda höll Atli med - eftersom jag hade en tydligare uppdelning mellan aktiv och passiv ridning. Istället för att bli låst i kroppen och fastna i något mellanting.

En STOR fördel med töltridningen längs fyrkantspåret idag är ju också att den kan funka även när jag rider ut! För nu MÅSTE Feykir få paus från ridbanan! (Jag har faktiskt lyckats rida bra form i traven längs vägen ett par gånger när vi varit på hemväg, bara han varit tillräckligt trött, så vi kan ändå få med lite sådan träning under en "ridbanepaus".) Men vi ska ju rida kurs i morgon också - fast då rider vi bara en lektion. SEDAN är det kort ridbanepaus till onsdagens ridlektion och efter det ridbanepaus en hel vecka. Det har jag lovat Feykir - och nu är även ni mina vittnen!

Inga kommentarer: