fredag 25 januari 2008

Skritt på volt - jobbigt men nyttigt

De som jobbar i "snösvängen" vid Norrbottenskusten har minsann fått göra rätt för sig under det senaste dygnet! Pratade idag med en av mina kunder som är i den branschen och han hade börjat tidigt på morgonen igår och jobbat ända till kl 05 i morse... När jag pratade med honom idag på förmiddagen var han på väg ut igen!

Även i Mariebäck hade "snösvängen" jobbat hårt visade det sig. KG hade inte bara skottat vägen och gården utan t o m ridbanan! Jag bestämde mig för att rida där idag, det är verkligen jättelänge sedan sist!




Feykir hade en hel del rimfrost i pälsen - som ni kan se på bilden ovan!


KG hade tyvärr skottat snö över repen som bildar banans grind och dessa hade frusit fast väldigt hårt. Jag är ju en riktig vekling numera, men Fias Nicke kom till undsättning och försökte dra lös dem. Det ena repet satt ohjälpligt fast, men det andra lyckades han nästan dra lös, det fattades bara drygt 1 dm för att grinden skulle gå att stänga... Repet fick ligga på marken i grindöppningen i alla fall och det fungerade faktiskt riktig bra! Feykir tittade mycket misstänksamt på det varje gång vi red förbi och ville inte alls gå nära. Grinden till hagen tycker han är så otäck också - han har råkat få ström ett par gånger och sedan dess räcker det med att det knäpper i den för att han ska bli jätterädd. Fast det verkar bara vara just vid grinden som han har sådan respekt för tråd och rep. Annars kunde han ju bli lika lättstängslad som Reykur - med honom räcker det att lägga ett rep eller en vattenslang på marken runt honom. Han är övertygad om att det är livsfarligt att kliva över!

Jobbade på volt i skritt och flyttade ut bakdelen, som vi fick göra så mycket på senaste Atli-kursen. Sist vi var på ridbanan och jobbade med detta blev vi riktigt ovänner Feykir och jag! Han ville INTE anstränga sig på det viset utan rusade helt enkelt iväg med mig istället! Även idag gjorde han ett par utbrytningar, främst i början när vi jobbade i höger varv. Det är det varv han har lättare för och Atli tyckte att det var bäst för oss att börja med det. Red mest skritt på volten, men även lite övergångar till tölt. Töltade bara några steg och sedan ner i skritt igen för ny övergång. Atli sa att det var själva övergångarna som viktigast i den här övningen.

Töltade lite längs spåret som omväxling innan vi bytte varv. I vänster varv hade jag väntat mig fler protestaktioner eftersom han tycker det är jobbigast att trampa under sig med vänster bakben. Men det fick faktiskt riktigt bra! Blev glatt överraskad och efter en stund bestämde jag att det var dags att avrunda. Ville inte nöta på till dess han började protestera utan mycket hellre sluta när allt kändes positivt! Jag satt av och lyfte undan grindrepet från marken. Feykir blängde misstänktsamt, men var sedan jättemodig och passerade snabbt grindöppningen innan grindrepet hann anfalla.

Inga kommentarer: