lördag 5 januari 2008

Bromsa först dig själv och sedan hästen!



Red ca 1 timme idag, till Alviksträsk. Det var första gången på väldigt länge som vi red ända in i byn och det var rejält spännande för en av oss... En riktig tvärnit blev det mitt i töltandet - tur att jag har bra knävulster på min sadel! Feykir var stel som ett järnspett och stirrade upphetsat ner mot en gård. Ve och fasa - det gick faktiskt en människa där över gårdsplanen!!! * SUCK!!!*




På hemvägen tränade vi kort tempo tölt. Det gick faktiskt riktigt bra att hålla nere tempot idag! Alltså passade jag på att höja svårighetsgraden genom att kräva mer samling. Feykir hävdade bestämt att den ökade drivningen innebar att han skulle springa fortare - så vi var inte helt ense där... Jag märker att jag har så lätt att ramla framåt i det här läget, istället för att sitta ordentligt på rumpan och bromsa upp med sitsen. Hörde plötsligt för mitt inre öra Atli säga: "Du ska först bromsa upp dig själv - sedan hästen!" I många fall räcker det väldigt långt med att bromsa upp sig själv, d v s flytta vikten bakåt och sitta ordentligt på rumpan!




På senaste kursen var Atli så noga med att jag alltid först måste använda skänklar och spö innan jag fick ta i tyglarna, även t ex om Feykir föll ner i trav ur tölten. "Skänklar och spö så att du får med bakdelen, sedan kan du använda tyglarna ifall det behövs!" Jag har verkligen försökt rida så det senaste halvåret och jag tycker att mina försök ger bra resultat! Men jag behöver visst lägga till att jag måste räta på mig eller luta bakåt också, innan jag får ta i tyglarna!




De senaste dagarna har jag kunnat åka isvägen över älven när jag åker till och från stallet. Jätteskönt, då blir det så nära! Dessutom ingen tid att passa - som med färjan... Det har ju inte varit någon riktig kyla i vinter, men i alla fall tillräckligt för att isvägen nu är öppen för fordon på max 3 ton. Så här vackert var det när jag åkte hem över isen idag!





Här börjar isvägen.

Det är föresten inte vilken dag som helst idag - utan dagen då jag och Johan har varit tillsammans i 19 år! Det ska vi fira med att gå på bio och se Arn-filmen. Jag ser fram emot många scener med fina hästar!

Inga kommentarer: