söndag 10 maj 2020

Vi avslutar veckan på ridbanan


När man blir ARG!!!

Detta är visserligen ett gammalt foto, men skulle nästan ha kunnat vara idag för i morse kom det lite snö... aprilväder i maj alltså! :-O Och även idag tränade vi på ridbanan, bland annat med samling vid hand. Och lilla fröken blev lite arg nu också...! Men trots vädret OCH gårdagens ansträngning var min skröppelkropp på överraskande bra humör idag, så det var inga problem att både rida och sedan lunchfodra!

Hamingja inledde ridpasset väldigt avslappnat och fint när hon först skrittade på hellånga tyglar med mulen nästan i backen några varv runt ridbanan. Och sedan flyttade undan för både höger och vänster skänkel i skritt på volt, utan minsta antydan till stelhet trots gårdagens ansträngning. Men när jag sedan skulle förbereda för tölt kom den överambitiösa sidan fram, när hon först samlade ihop sig massor "som ett dragspel" och sedan ville kasta sig iväg i galopp...

Jag fick börja om från skritt för att hon skulle lugna ner sig medan jag själv försökte hitta en bra sits där jag rätade ut ländryggen drog bak axlarna, glappade lite med knäna så jag kom ner djupt i sadeln. När Hamingja började slappna av fick hon "smyga" över i tölt och när hon höll sig lugn följde vi spåret i vänster varv medan jag försökte behålla sitsen och avslappningen, ställa höger då och då för att hon skulle slappna av i nacken och göra snabba förhållningar med sätet för att bibehålla tempo och energi. Det gick successivt allt bättre och när hon sedan också kunde tölta avslappnat i vänster varv satt jag av för att träna samling vid hand.

Som vanligt började jag i vänster varv och den första sekvensen önskar jag verkligen att jag hade haft på film! Hamingja förstod direkt vad det handlade om och började samla sig. Men när jag ville få henne att vinkla in bakbenen lite till och därför petade på vänster bak sparkade hon riktigt ilsket mot pisken några gånger. Men sedan vände det direkt: hon vinklade in haserna och det var som att bogpartiet växte och blev minst en dm högre! Samtidigt som hon frustade och frustade och frustade i princip oavbruten längs hela långsidan!!!

Efter tre långsidor i vänster varv med skrittpauser mellan bytte vi till höger varv. Och där brukar hon alltid "tända till" ännu mer, så förutom att sparka efter pisken stod hon också på bakbenen flera gånger. Så efter tre sådana långsidor var det VÄLDIGT bra att sadla om så att det blev en tydlig paus där hon visste att hon bara skulle slappna av.

Tillbaka i sadeln försökte jag åter hitta en bra sits och sedan nästan bara "tänka" samling innan jag gjorde en övergång till tölt. Och vi hittade snart en riktigt trevlig känsla i tölten! När jag efter en skrittpaus bytte till höger varv taggade hon upp rejält igen, körde ut högerbogen och ville rusa. Detta fick dessutom att hamna i framvikt, så jag fick börja om från skritt flera gånger och sedan rida mycket på volt för att hålla nere tempot.

När hon tillslut började kännas lite mer avslappnad tog vi ny skrittpaus innan jag bytte jag tillbaka till vänster varv. Där var det betydligt lättare att hitta en avslappnad tölt och när jag sedan gjorde en volt tillbaka och bytte varv lyckades jag "ta med" den trevliga känslan till högervarvet som nu blev ganska odramatiskt. Och så snart hon började kännas avslappnad även här, lät jag henne börja sträcka ut och varva ner i tölt på volt (fortfarande i höger varv). Då frustades det VÄLDIGT mycket - m a o PRECIS den känsla som jag ville att vi skulle få avsluta ridpasset med!

Efter sedvanlig "efterbehandling" fick Hamingja gå ut i hagen igen medan jag lunchfodrade. Nu blir det i alla fall vilodag för henne i morgon så får vi se sedan hur veckan fortsätter!

Inga kommentarer: