tisdag 5 maj 2020

"May the horse be with you!!!"

"Litlamin - min BFF - SPRINGER på ridbanan!!!"

Här om dagen stod Hamingja och tittade MYCKET uppmärksamt när Litlamin, Vidalin och Elsa fick springa lösa på ridbanan. Och idag var det istället Litlamin som SÅ gärna ville följa med ut ur hagen när jag hämtade Hamingja för att rida... och när Hamingja en dryg timme senare kom tillbaka till hagen stod Litlamin beredd: när jag tog av Hamingja grimman sträckte Litla sig fram och försökte stoppa sitt huvud i grimman istället! Litla är verkligen mamma Lára upp i dagen - och Litla och Hamingja ett riktigt "radarpar"!!!

När jag inledde dagens ridpass med vårt vanliga "flytta undan för skänkeln" tyckte jag Hamingja kändes ganska mjuk och smidig redan från start. Och så fortsatte hon ÄVEN när vi skulle passera över bäcken - så förhoppningsvis håller vårfloden/Mariebäcksodjuret på att vara avdramatiserat för denna säsong! 

Idag blev det stort fokus på töltträning. Använde vänsteröppna både för att förbereda och som lösgörande under uppvärmningstölten i en högre form. Satsade på snabba förhållningar med sätet följda av en (hyfsat) neutral sits och att "ta med mig" hästen till vänster med vikthjälperna för att få både högerbogen och vänster bak "på plats". Och på detta sätt kunde jag hålla aktiviteten i bakdelen och därmed blev takten riktigt OK! Försökte göra på samma sätt även under en sträcka i högre tempo - med hyfsat resultat.

Strax innan skoterklubben: satt av och sadlade om. När jag sedan vände hemåt var det STORT fokus på min sits. Gjorde därför halt först, så att jag "i lugn och ro" kunde hitta önskad sits genom att STRÄCKA på mig, dra bak axlarna och vinkla bäckenet. Med detta utgångsläge red jag sedan samlad skritt och övergång till tölt. För att underhålla tölten gjorde jag sedan massor av förhållningar med sätet samtidigt som jag försökte hålla ordning på sitsen. Jag har insett att jag brukar bli väldigt spänd i kroppen när jag rider tölt så jag får verkligen kämpa för att bara göra snabba förhållningar med sätet för att bibehålla samling och energi men där belöna genom att slappna av och "åka med".  

Även under hemvägen red jag en sträcka med högre tempo i tölten och kom faktiskt ihåg att göra nedtagning till arbetstempo en stund innan skrittpausen. Känner att jag slarvat med detta de senaste åren och då är det ju stor risk att hästen lär sig att "dyka ner" på bogarna istället för att bibehålla bärigheten i nedtagningen. Nu var jag i alla fall riktigt nöjd med oss båda så Hamingja fick sträcka ut i lång, låg form i nedvarvningstölt ovanligt tidigt och hon tackade genom att bibehålla en trevlig evlig aktivitet i överlinjen! Sedan skrittade vi med tygelkontakt tillbaka hem och hela tiden bjöd hon på en MKT trevlig känsla i skritten - energisk och lösgjord - t o m över bäcken!!! Och efter detta återstod bara stretching, Back on Track-preparering och lite gott i krubban innan hon fick gå ut i hagen igen.  

Inga kommentarer: