onsdag 27 maj 2020

Favorit(lektion) i repris!!!


Gårdagens ridlektion var verkligen PRECIS vad jag och Hamingja behövde (d v s precis som vanligt när Sylvia är inblandad) och idag satsade jag på att försöka få till en "favorit i repris" på egen hand medan jag (och Hamingja) hade gårdagen i färskt minne.

Atli brukar ju säga att hästen hela tiden talar om vad den behöver för träning just då - bara man förstår vad den "säger".  T ex om en häst inte vill böja halsen åt sidan behöver den böja halsen MYCKET åt sidan o s v. Detta var ju VÄLDIGT tydligt på Hamingja igår, när jag verkligen fick kämpa med böjning av halsen medan hon stretade emot... för att sedan TILLSLUT slappna av och böja halsen.

Och när jag började med detta i skritt idag var det redan skillnad. Visst var hon lite motsträvig först, men det dröjde inte alls lika länge som igår innan hon började slappna av, böja halsen och tillslutäven frusta!

Övergick till att göra samma sak i tölt och då fick jag förståss börja om från början igen... Men kom faktiskt ihåg att prio 1 ändå var att jag bestämde tempot och försökte verkligen vara uppmärksam så att jag kunde "sitta till" så snart Hamingja gjorde en tendens till att öka. Och det var helt fantastiskt vilka tydliga halvhalter hon gjorde då - gårdagen gjorde VERKLIGEN underverk på många sätt!!!

En annan lärdom från igår var att hantera hennes "högerbog på rymmen" med att först böja höger och sedan "ta med henne" åt vänster med sidförande tygeltag samt ytterskänkel. Alltså lyckas motstå min reflex att försöka styra henne tillbaka åt vänster med vänstertygeln. Tillslut kändes Hamingja helt avslappnad i hals och nacke och töltade riktigt avslappnat - och bestämde jag mig för att det fick räcka med töltträning för idag.

Men innan jag avrundade passade jag även på att repetera travträningen från igår. D v s efter övergången till trav DIREKT bromsa upp så att hon inte "älgade iväg". Och sedan rida på små volter och alla möjliga böjda spår - med fortsatt fokus på att jag bestämde tempot. Det allra svåraste var att bibehålla traven när jag bytte om volt från höger till vänster varv... så när vi tillslut hade lyckats med det några gånger utan att hon tappade traven fick det räcka för idag.

Trots att vädret var ännu varmare idag än igår var ingen av oss på långa vägar lika svettig som efter lektionen igår. För även om jag försökte göra som då blir det ju en "light variant" när inte Sylvia är på plats med sidan vakande ögon...! Värmen har förresten redan hunnit väcka de första myggen för säsongen, så efter stretching, Back on Track och lite gott i krubban sprayade jag Hamingja med myggmedel innan hon fick gå ut till flocken igen.

Idag kom föresten programmet för Midurs träningstävling som går av stapeln på Bodentravet på söndag. Några "riktiga" tävlingar går ju inte att arrangera i dagens läge, men man har hittat en bra "pandemi-variant" tycker jag! Man kommer bara att vara ett ekipage i taget på banan, där man har 20 min på sig att rida valfria program och i samband med det få muntligt omdömen och tips på hur man kan förbättra från en domare. Första start är kl 10.00 och Haminjga och jag kommer att avsluta det hela kl 15.00. Ni kan väl redan nu börja hålla tummarna för att vi håller oss kvar på banan hela tiden?!!

Inga kommentarer: