söndag 7 maj 2017

Öppna öppnar för NYA höjder!

FINHÄSTEN!!!

Igår uppnådde jag ny "all time high" i ridningen - och idag gick det faktiskt t o m ÄNNU bättre!!! Men så är ju min häst en riktig STJÄRNA också!!! Första lektionen inledde vi enligt klassiskt Atli-upplägg: uppvärmning i skritt, trav resp tölt med lååång hals, först på volt och när Hamingja snabbt svarade med att frusta avslappnat övergick jag till att rida trav resp tölt längs spåret. 

Sedan fick jag fortsätta arbetet med samling i tölt och precis som igår eftermiddag tyckte Atli att jag skulle göra det uppsuttet. Jag började i vänster varv och han instruerade mig att precis som igår använda rörelsen öppna får att få längd på halsen när jag samlar henne i skritten och även göra övergången till tölt i en öppna. Räta upp henne i tölten och sedan återgå till att rida öppna igen så snart det behövs för att bibehålla samlingen. 

"Sitt, sitt sitt!!!" påminde Atli när jag behövde korrigera min sits (d v s mest hela tiden). Och jag kände mer och mer att jag i rörelsen öppna äntligen hittat det verktyg jag saknat för att rida samlad tölt! Det fungerade riktigt bra när jag red längs spåret och ÄNNU bättre när jag kom ihåg att rida öppna på en volt! Efter en stund tyckte Atli att jag jag skulle förbereda henne för ytterligare en nivå av samling genom att arbeta henne från marken.

Han hjälpte mig att tillföra extra energi genom att smacka och peta på hennes bakdel med en pisk - och hon svarade genom att samla sig ytterligare "ett snäpp" utan att bli stressad och spänd! Sedan fick jag sitta upp igen för att hitta samma nivå av samling i ridningen - och det fungerade riktigt, riktigt bra! 

Faktiskt fungerade det så bra att jag bestämde mig för att avrunda lektionen lite i förtid som belöning till min duktiga häst! När hon fick sträcka ut sig i tölt på volt frustade hon så oerhört belåtet - helt klart visste hon att hon varit jätteduktig! "Man ser att hon verkligen trivs när du samlar henne från marken, sa Atli. Hon trivs och förstår att hon är duktig!" "Att få hästen att göra det man vill, när man vill att den ska göra det OCH tycka att arbetet är roligt - det är ridkonst!" konstaterade han.

Inte nog med dessa härliga ridupplevelser - jag hade ju ytterligare en lektion att avnjuta denna kurshelg!!! Som vanligt inför sista lektionen sa Atli att jag skulle värma upp på egen hand så skulle han bara "lägga sig i" om han tyckte att det behövdes. "För i morgon är jag ju inte här så då MÅSTE du klara dig på egen hand...!" Och Hamingja fortsatte att visa hur hon trivs med "Atliupplägget" på uppvärmningen då hon hela tiden vet vad som förväntas av henne. 

När det sedan var dags för "själva arbetet" tyckte han att jag åter skulle inleda med att träna samlingen från marken ett par sekvenser innan jag började rida samlat. Den här gången behövde han inte hjälpa till att tillföra extra energi heller - för trots att det var sista lektionen på en lång kurshelg arbetade Hamingja så energiskt att det nästan bolmade ur öronen på henne! 

Energin fanns kvar när jag satt upp i sadeln igen och m h a öppna kunde jag samla henne riktigt mycket med bibehållen längd på halsen, göra övergång till tölt och sedan bibehålla samlingen m h a ett par steg öppna "här och där". "Jag behöver ju inte säga något - ni gör ju PRECIS som ni ska hela tiden!!!" berömde Atli. Och jag bara njöt av den maffiga känsla som Hamingja bjöd på samtidigt som jag var så GLAD åt att jag efter alla års kämpande ÄNTLIGEN verkade ha lärt mig något om att rida tölt!!!

Hittills hade vi främst arbetat med tölten i vänster varv, men nu tyckte Atli att det var dags att "känna på" högervarvet också innan kursen var slut. Här blev Hamingja mer spänd och hög i formen i samlingen så jag behövde lugna henne med en hel del beröm innan vi var redo för en övergång till tölt. Och sedan fick jag fortsätta att berömma mycket för hon låg hela tiden på gränsen till att bli stressad och spänd. Men efter en stund fick vi en fin sekvens med lösgjordhet i samlingen även i detta varv och då fick hon sträcka ut och varva ner på volt. 

"Du och Hamingja har verkligen tagit ett REJÄLT kliv i er utveckling i helgen och idag har ni verkligen visat ett flashig tölt!!! sa Atli. "Fortsätt på detta sätt men anpassa träningen till hennes dagsform. Är hon stressad och spänd en dag så rider du mest uppvärmning och nedvarvning och spara samlingen till dagar då hon är så avslappnad och fokuserad som hon varit i helgen! Det är roligt att se hur hon verkligen trivs med arbetet nu och vet att hon är duktig!" 

Nu ska min fantastiska häst få två vilodagar (fast det är främst matte som behöver dem...) Och även om jag är VÄLDIGT trött efter denna helg (är inte i min bästa form tyvärr...) så LÄNGTAR jag verkligen till onsdag när jag planerar att rida nästa gång!!!

Inga kommentarer: