söndag 14 maj 2017

När "travknappen" fungerar prickfritt!

Hamingja lyssnar ivrigt - det är ju SYLVIAS röst hon hör!

Fortfarande kyligt väder, men det har tydligen kommit snö igen längre söderut så jag ska inte klaga när vi i alla fall har solsken här! I morse var jag "världens bästa människa" för både hästar och katter i o m att jag morgonfodrade (och gav katterna mat). Man får passa på att njuta så länge man är på topp! För Hamingja är jag visserligen numera "hennes människa" men verkligen inte den allra viktigaste - det är och förblir Sylvia!

När alla hästarna fått sitt morgonhö och även katterna lite mat passade jag på att kratta lite extra runt "höbollarna" vi har utanför hagarna. Där samlas ju höspill som döljs under snön vintertid för att när det tinar fram under våren innebära en stor kolikrisk ifall hästarna skulle få det i sig. Nu är det ju ett tag sedan det sista tinade fram, men utanför en hage var det först nu som det torkat upp tillräckligt för att det sista skulle kunna krattas ihop. 

Tidigare i vår har jag ett par gånger tagit hem av det jag krattat ihop för att ge till mina höns. Det har blivit stor succé!!! Till skillnad mot hästar så är höns kloka nog att inte äta sådant de kan bli sjuka av. Dessutom är instinkten att sprätta runt och LETA efter mat lika stark som den att ÄTA - så detta har ju varit perfekt sysselsättning för dem! Och idag blev det alltså ytterligare "arbetsmaterial" för Chicksen att jobba med när de behöver vara instängda i hönsgården för att vi inte är hemma. 

När hästarna ätit klart var det så dags för min och Hamingjas träningspass och idag hade jag bestämt mig för att inte ens värma upp på ridbanan utan bara rida längs bilvägen, fast till höger mot Avan eftersom vi gjort det så sällan den senaste tiden. Allt för att det skulle bli ett träningspass som så mycket som möjligt skilde sig från dem vi haft de senaste dagarna. 

Vi fick en lite traumatiskt start idag, när några sjöfåglar flög upp precis när vi skulle passera bäcken... Och jag hörde riktigt Hamingjas "VAD VAR DET JAG SA´?!! Jag har ju försökt förklara för dig att man alltid MÅSTE vara jätteförsiktig när man passerar bäcken eftersom mördarfåglar kan ligga gömda där!!!" Och det var förståss enbart tack vare Hamingjas förutseende samt blixtsnabba reaktioner som vi överlevde - även denna gång...!

För att återfå hennes fokus började jag aktivera/distrahera henne genom att flytta undan för skänkeln längs dikeskanterna. I början kändes on ite stel, me jag har ju också aktiverat hennes bakdel extra mycket den senaste tiden, så det är ju inte alls konstigt utan styrkte mig bara i beslutet att vi behövde ett annat träningsupplägg idag. 

Galopp är ju också väldigt lösgörande, så det tänkte jag att vi skulle ägna oss åt idag! Nedanför den första lilla galoppbacken gjorde jag halt och när jag sedan bad Hamingja om vänster galopp gjorde hon en klockren fattning och sedan kunde jag dessöutom  rida henne i en trevlig form - det var först längst upp på backkrönet som hon blev lite kort i nacken och spänd. Men fram till dess alltså den bästa vänstergaloppen på länge!!!

Varvade sedan mellan höger och vänster galopp ett antal gånger, med lite varierande kvalitet på fattning och efterföljande galopp. Men även den sista galoppen - när vi vänt hemåt igen - blev riktigt, riktigt bra! Även det en vänstergalopp - som  hon brukat ha mer svårt för... har vi möjligen tränat så mycket på den att hon nu tar den lättare? Eller råkade det sammanfalla så att det fanns mer tomtar och troll i omgivningarna där jag bad om höger galopp så att hon därför hade svårare att fokusera på mig resp att slappna av? Ja, det lär ju visa sig med tiden om trenden fortsätter eller inte.

Förutom galoppen så travade vi flera längre sträckor idag - så Hamingja fick briljera med sin häftiga trav medan matte fick träna flåset! Hamingjas "travknapp" fungerade dessutom perfekt idag! Periodvis har det varit lite "glapp i kontakten" när hon hellre valt att tölta... Särskilt på hemvägen, då hon tenderat att ha för bråttom för att ha tid med trav. Men idag var hon alltså klockren - ÄVEN på hemvägen!!!

Men jag erkänner - jag kunde inte helt motstå frestelsen att även idag "känna på" lite samlad tölt! Det mesta av dagens tölt var med inriktningen "lång och låg" men en kort sekvens med tetydligt mer samling blev det ändå - bara för att säkerställa att de häftiga upplevelser jag haft under och efter senaste Atlikursen inte bara var önsketänkande! 

I morgon blir det vilodag för Hamingja när jag ska på återbesök till smärtkliniken i Piteå. Beroende på vad som händer då och hur min kropp reagerar så får jag se om det blir ridning igen redan på tisdag eller om det dröjer ytterligare någon/några dagar. 


Inga kommentarer: