fredag 5 maj 2017

Atlikurs och sommarvärme!

Jättefin häst - check! Uppsittningspall - check! Spö och ridhandskar - check!

I helgen tränar vi för suveräne Atli igen! Och det blev ovanligt svettigt idag, när vädret plötsligt fått för sig att bjuda på sommarvärme! Hela 20 grader i skuggan är VARMT för hästar som fortfarande har mycket vinterpäls kvar... Hamingja var faktiskt svettig redan när jag hämtade henne från hagen...! Och det var även VARMT för oss ryttare som inte hunnit leta fram sommarridkläderna...! 

Vi började vår lektion som vanligt med skritt på volt och flytta ut bakdelen, följt av detsamma i tölt och Hamingja kändes verkligen mjuk och avslappnad. Men sedan tyckte Atli att vi skulle göra samma sak i trav och då blev det lite värre... hon fick bråttom och ville inte gärna böja sig i högersidan... Man kan väl säga att det märktes ganska väl att jag ridit för lite trav den senaste tiden...! :-O

När Atli tillslut var nöjd och vi fick sakta av till skritt igen kände jag redan hur svetten rann i tinningarna... så man kan väl säga att uppVÄRMNINGEN verkligen gjorde skäl för sitt namn idag... ?! Efter detta fick jag arbeta henne med samling från marken, då Atli först påpekade att jag höll högerhanden (med yttertygeln) onödigt högt. Jag testade att sänka den och Hamingja fortsatte att arbeta lika bra - samtidigt som det blev mycket mindre jobbigt för mig! På slutet tog Atli över och arbetade henne lite också "Hon arbetar väldigt fint i samlingen nu, med rätt muskler!" konstaterade han.

Sedan var det dags för mig att sitta upp i sadeln igen. Jag fick börja med att göra halt och rygga m h a skänklar och säte. Redan efter ett par steg konstaterade Atli att jag rörde onödigt mycket på överkroppen i ryggningen. Jag fick höja blicken så att jag sträckte på mig och sedan nästan bara "tänka bakåt". "WOW!" utropade jag när Hamingja direkt ryggade ett steg. "Det där var en ÄKTA förhållning!" sa Atli. 

Jag fick varva ryggningar med att skritta framåt och trots att jag i skritten inte skulle jag be om mer samling utan bara underhålla den samling jag uppnått i o m ryggningarna så bar hon sig riktigt fint när jag sedan fick göra övergång till tölt. Han påminde mig dessutom hela tiden om att vinkla mitt bäcken framåt i tölten också - och varje gång jag lyckades med det märktes det direkt hur Hamingja kom upp lite mer med bogarna!

Hon ville dock gärna skjuta ut vänsterbogen lite i tölten, så jag fick rida lite öppna för att rama in henne bättre. Och med bogen på plats blev hon riktigt, riktigt FIN under de sekvenser när jag även lyckades sitta som jag skulle! Min WOW-häst!!! Vi varvade ner i tölt på volt och Atli förundrades än en gång över att Hamingja verkligen kan tölta med nosen i backen. Att "släppa ner" henne i trav är oftast omöjligt för hon ÄLSKAR verkligen sin "myrslokstölt"!!! 

Om svetten rann om mig efter uppvärmningen så var det inget mot när jag nu gick ut från ridbanan...! Och när jag kom till stallet fick jag se ett meddelande på mobilen att jag måste skynda mig tillbaka till jobbet för att avvärja ett krisläge. Fortfarande anfådd och med svetten rinnande hoppade jag i bilen samtidigt som jag meddelade chefen att de gjorde säkrast i att varna känsliga personer, för min uppenbarelse var definitivt INTE bankmässig...!)

"Mer ofräsch än så här kan jag knappast bli...!" tänkte jag när jag kom in på banken. Men där hade jag fel skulle det visa sig... När jag en timme senare kom hem till Kyrkbyn började jag med att släppa ut de ivriga Chicksen lösa på tomten, varvid en av dem lyckas hitta ett hål under staketet ut mot ängen... Jag skyndade efter för att fösa tillbaka henne och fann mig plötsligt stå upp till fotknölarna i surt, illaluktande smältvatten önskandes att jag haft stövlar på mig istället för bara strumpor och foppatofflor...

Inga kommentarer: