fredag 12 december 2014

Nu vet jag vad det är för fel på mig!!!

Feykir och jag med Eva och Geisli ute på Bottenvikens is - ett HÄRLIGT minne!!!

Som ryttare jobbar man mycket med att stärka sin häst för att den ska bli så liksidig som möjligt. Och de flesta - mig själv inkluderat - har också kunnat konstatera att de själva inte heller är liksidiga... Jag har t ex noterat att jag tenderar att hamna snett till höger i sadeln, oavsett vilken häst jag sitter på. Men jag har under åren inte lyckats lista ut vad i min kropp det är som orsakar denna snedhet...

Jag har också i måååånga år vetat om att jag (bl a) har väldigt stela höftböjare som behöver MYCKET stretching för att bibehålla rörligheten i alla fall någotsånär. Men jag har aldrig kopplat ihop detta med min skevhet, utan uppfattat det som att mina höftböjare är lika stela på båda sidorna. Ända till nyligen då jag fick tips om en ny variant av stretchövning som inte bara var väldigt effektiv utan dessutom avslöjade att jag är OERHÖRT mycket stelare på höger sida... 

Kanske är detta också en förklaring till att jag så ofta har problem med att hålla om hästen med högerskänkeln?! Jag har ju hela tiden försökt vara noga med att stretcha, för att inte bli ÄNNU stelare i alla fall. Men nu när jag vet vad (i alla fall endel av) snedheten beror på kan jag ju se till att stretcha högersidan mer för att förhoppningsvis bli lite mer liksidig. Ett annat samband som jag också fick förklarat för mig nyligen är mellan de stela höftböjarna och mina periodvis så krampande ländryggsmuskler. 

Tidigare har jag fått höra att muskelkramperna beror på att min stela bröstrygg hindrar ryggradens normala fördelning av påfrestningar så att dessa måste koncentreras till kotorna i ländryggen. Musklerna i ländryggen som har som uppgift att skydda dessa kotor från överbelastning blir därmed själva överbelastade och börjar krampa. Lösningen på detta dilemma skulle alltså vara att stretcha bröstryggen för att bibehålla så mycket rörlighet i den som möjligt. Trots mycket sådan stretching har det dock periodvis tagit vääääldigt lång tid innan kramperna har släppt och det har också behövts oerhört lite för att de ska komma tillbaka. 

Men nyligen fick jag alltså veta att även stela höftböjare leder till överbelastning av kotor i ländryggen - vilket självklart också följs av överbelastade ländryggsmuskler... Och jag har redan hunnit märka att besvären med ländryggskramp åtgärdas MYCKET effektivare om jag kombinerar stretching av både bröstrygg och höftböjare - särskilt om jag ger höger höftböjare "en extra omgång"! 

Så nu gäller det verkligen att INTE slarva med stretchingen!!! Inte minst för hästarnas skull - de förtjänar ju en ryttare som är så tydligt som möjligt i sina hjälper - och inte minst som kan bli neutral på ryggen när hästen gör vad jag bett dem om. Inte särskilt juste av mig att kräva liksidighet av dem om jag inte försöker ställa samma krav på mig själv! Det märks ju så oerhört mycket på Hamingja som bara varit van vid Sylvias alltid lika tydliga och konsekventa signaler. Men även på Lára som fortfarande är så fantastiskt känslig för vikthjälper m m. 

Inga kommentarer: