fredag 5 december 2014

DUBBEL hästdos gör susen!!!

Idag fick jag lyxa till det ordentligt och rida BÅDA mina härliga hästar!!! Lára är ju verkligen ett lyckopiller av sällan skådat slag! Och jag har fortfarande inte fattat att även Hamingja är MIN - men det är kanske Sylvias hot om "omvänt öppetköp" som ligger där i bakhuvudet... att hon skulle kunna ta tillbaka henne igen helt plötsligt...! Det känns i alla fall fortfarande som att jag bara "passar på att rida henne så länge jag får"...!

Och idag passade jag då på att rida Hami längs båda skogsvägarna bakom bommen. Först den högra där vi efter den sedvanliga uppvärmningsskrölten tränade trav. Och kunde prestera ganska lugn och sansad sådan - ÄVEN sedan vi vänt tillbaka mot stallet igen! Tillbaka i korsningen red jag även upp den vänstra vägen där vi istället tränade galopp.

Från Feykir och Lára är jag van vid att kunna fatta galopp bara genom att skjuta fram inner höft. Med Hami går det inte riktigt lika enkelt ännu... signalen ska ju förståss komma i rätt sekvens av steget och än så länge har jag inte fått in den precisionen i Hamingjas STORA trav så våra galoppfattningar är inte mycket att skryta med i dagsläget!

Men själva fattningarna är inte enda anledningen för oss att rida mer galopp. Det var faktiskt en av de saker jag fick i "läxa" av Sylvia att träna på medan hon är i Thailand. Under hösten har hon nämligen fokuserat på att utveckla Hamingja i tölten så mycket som möjligt innan jag skulle ta över och inte lagt någon tid alls på att jobba henne i galopp. Vilket märktes idag när Hamingja fick galoppera lite längre sträckor.

Hon har STORA rörelser även i galoppen (Sylvia säger att hon t o m har bättre grundgångarter än HÄFTIGA Hremsa!!!) Men alldeles tydligt har Hamingja inte alls muskler för att hantera dessa stora galopprörelser några längre sträckor för det var tydligt att hon blev rejält matt i musklerna trots att vi "bara" (i min och Láras värld) galopperade bort till vändplanen med skrittpaus och galoppbyte mitt på.

Hon fick skritta på volt en stund på vändplanen för att hämta andan. Jag tänkte låta henne stå stilla en stund allra först för att flåsa av sig. Men det var så tydligt att musklerna skakade av mjölksyra, så vi skrittade på en stor volt istället till dess hon börjat andas lugnare. Sedan skrittade vi första delen av hemvägen också. Och fast det var så tydligt att det var hemväg skrittade hon hur lugnt som helst på hellång tygel - redan "nedvarvad i huvudet" efter galoppen alltså!

I o m att hon kändes så avslappnad testade jag att trava igen - och även då behöll hon lugnet och jag kunde låta henne sträcka ut överlinjen med riktigt långa tyglar. Vilket förståss var precis vad hennes muskler behövde efter urladdningen i galopp! Men jag tror vi ska lägga in galoppintervaller bakom bommen på vårt träningsschema en kväll/vecka framöver - och hoppas att det dröjer innan snön blir så djup att vi inte kan rida där längre!

När Hamingja stod i en box och åt kraftfoder var det ÄNTLIGEN Láras tur att bli riden! Och till skillnad mot Hami som kräver en hel del fokus och styrande från ryttaren för att man ska ta sig ut från gården och inte bara yra runt i cirklar så har ju Lára bara en tanke i huvudet: FRAMÅT, FRAMÅT, FRAMÅT!!! Efter all vår träning kan detta numera ske även i skritt på lång tygel, men det är ändå ett REJÄLT driv i steget - som om hon vore en målsökande robot som är "låst" på ett mål någonstans längre fram längs vägen!

Med henne red jag längs bilvägen mot Alviksträsk och fokuserade på tölt. Och det märktes att Carro inte bara motionerat henne utan ridit henne MKT BRA - för hon kändes verkligen så FIN!!! Efter uppvärmningen, där vi förståss jobbade med att länga överlinjen förutom alla möjliga lösgörande övningar, var det dags att få henne "mellan hand och skänkel".

Den här damen med gummiband överallt i kroppen kan ju hitta på allt möjligt med "alla sina bogar och bakdelar"... och det kan variera friskt mellan ridpassen och även under samma ridpass om hon är på det humöret. Men det vanligaste är ändå att hon inte riktigt vill ta i lika mycket med sitt vänstra bakben som sitt högra och därför skjuter ut högerbogen. Så var fallet också idag, så för att komma åt detta använde jag övningen öppna och började med öppna till vänster. Där tydligt stöd på yttertygeln behöll högerbogen på plats samtidigt som jag kunde "komma åt" vänster bak och få henne att ta i mer där.

När allt "ramlat på plats" så att hon rundade sig och längde halsen varierade jag med att istället rida öppna åt höger och då med högerhanden mot manken så att den - när den behövde inverka - även nu hjälpte till att kontrollera högerbogen. Varierade sedan mellan öppna åt vänster och höger eftersom det bästa sättet att hålla Lára maximalt lösgjord är att variera sig så mycket som bara möjligt. Och öppna är ju - för att låna Atlis ord - "en volt som man rider rakt fram"!!!

När vi kom till korsningen vid sjön "kostade vi på oss" en galopp uppför backen in till byn innan vi vände hemåt igen och fortsatte vår töltträning med "omväxlande öppnor". Och det var verkligen rena njut-tölten!!! Var SÅ glad att jag orkade rida båda hästarna idag för detta hade jag verkligen inte velat gå miste om! Tack vare Carros ridning har jag ju kunnat spara på kroppen tidigare i veckan och bara rida Hamingja, så orken fanns där för två hästar idag!

Tillbaka i stallet mötte en Hamingja med MYCKET upprörd uppsyn - här hade hon fått stå inne i en box JÄÄÄÄÄÄTTELÄÄÄÄNGE!!! Hennes vilda blick signalerade tydligt: "HALLÅ - jag är faktiskt en LÖSDRIFTSHÄST!!!" Hon kände väl hur mossan var på väg att börja växa på kroppen... Väldig tur då att matte dök upp och kunde släppa ut henne sekunderna innan hon dog mögeldöden...!!!

I morgon är det dags för vår årliga "adventsridtur" som följs av att Yvonne bjuder på adventsfika (det här är andra året - så nu blir det en vana!) Förra året var vi ett STORT gäng, men numera är vi ju tyvärr inte lika många som har hästar i stallet. Men vi har försökt "skrapa ihop" så många som möjligt i alla fall! Och SMHI har dessutom lovat ställa upp med solsken! Själv kommer jag att rida Lára - som verkligen ÄLSKAR att vara ute många tillsammans! (Ja, hon ÄLSKAR ju alla typer av ridning - ÄVEN när man rider många tillsammans.) Det hade varit riktigt grymt att inte låta henne vara med på detta, samtidigt som det inte skadar Hamingja att vila sina galoppmuskler så valet av häst var enkelt denna gång! 

1 kommentar:

Sussi sa...

När kommer ni till sunderbyn och hälsar på??

/ sussi