måndag 10 juni 2013

Vackraste hästen och bettlösa funderingar


Denna bild på min vackra häst duktiga häst pryder just nu förstasidan på Vindurs hemsida! 

Att bilden är fotad efter T3-finalen ser man förståss på prisrosetten! Men även på att Lára har vanligt träns med bett på sig. Fyrgångsfinalen blev jag ju tyvärr tvungen att rida på bettlöst, eftersom hon hade bitit sig lite i munnen. Jag skriver "tyvärr" därför att min erfarenhet av hackamore (det enda bettlösa alternativ jag testat) är att man inte kan aktivera hästens rygg och bakdel på ett bra sätt när man rider med detta... Hästen blir därför lååång och framtung... 

Min häst har ju tyvärr inte bara ovanan att bita omgivningen, utan blir hon alltför "laddad" kan hon även bita sig själv i munnen. Det händer visserligen allt mer sällan, men det händer - som under töltfinalen nu senast. Så för säkerhets skull kommer jag alltid att vilja ha ett bettlöst alternativ till hands.  Därför vore det MKT intressant att höra från er som testat andra bettlösa varianter än hackamore (det enda jag testat själv hittills) hur ni tycker det fungerar att rida på dem! Kan man böja och aktivera hästen "bakifrån" på ett bra sätt? 

Lára har haft ledig måndag idag. För min del var det träning på City Rehab som gällde efter jobbet - inte ridning. Jag gillar verkligen crosstrainerträningen också, men den ger förståss inte samma fantastiska "kickar" som ridningen gör. Sist fick jag i alla fall tillslut öka träningsdosen från 4+5 till 4+6 minuter och eftersom kroppen inte protesterade efter det (den väntade till dess det kom åska...) så fick jag fortsätta på samma nivå idag. 

Har haft en hel del smärta från mina SI-leder de senaste månaderna, något som kan förvärras om jag stretchar höftböjarna. Men den stretchingen BEHÖVS verkligen (något man inte minst kan se på bilderna från Vindurtävlingen.) Efter en lååång stund i bastun vågade jag mig ändå på att stretcha dem idag. Och - peppar, peppar - nu fyra timmar senare har inte smärtan förvärrats. Hoppas verkligen det förblir så, för varje gång jag måste göra ett uppehåll med den stretchingen tar det inte allt för många dagar innan jag är så stel att jag måste börja om från "noll" igen... 

Om en vecka har jag bokat in med min sjukgymnast att jag åter ska börja med rörlighetsträningen i varmvattenbassängen på City Rehab, som komplement till Crosstrainern. Ska då komma ihåg att rådgöra med henne även om stretchingen av höftböjarna. Kanske finns något annat sätt att stretcha som är mer skonsamt mot SI-lederna? 

Inga kommentarer: