fredag 28 juni 2013

Atlikurs dag 1: "renovera halvhalterna"


En lite annorlunda bild - från en kurs i våras - får illustrera dagens inlägg.

Idag var vår favorit, tillika landslagets tränare, tillbaka i Mariebäck IGEN!!! Lyllo oss, säger jag bara!!! I vanliga fall brukar jag jobba halva fredagen och därför bara kunna rida en lektion första dagen på kurserna, men nu har jag ju semester så idag kunde jag dessutom rida två lektioner. ÄNNU mer lyllo mig alltså!!!

Som vanligt fick jag börja med att värma upp Lára i skritt, trav och tölt m lång hals - medan Atli skaffade sig en bild av "var vi står" just nu. Och när jag fått godkänt av honom för vår träning sedan förra kursen tyckte han att nästa steg var att "renovera halvhalterna". 

Som ett första steg fick jag därför från skritt göra halt genom att lägga vikten bakåt - för att sedan, som belöning, snabbt återgå till en neutral sits igen. Och sedan på samma sätt be henne rygga ett steg, följt av lika snabb belöning. Det senare måste jag tänka extra på - Atli påpekade att jag har en tendens att stanna kvar i ett läge med vikten bakåt när vi ryggat. Han upprepade sitt mantra: "Det är den som är snabbast på att belöna hästen som får de bästa resultaten!" Samt: "Det man belönar kommer man att få, och det man missar att belöna kommer att försvinna..." 

Under senaste kursen fick vi jobba mycket med att sidföra m h a vikthjälperna - och att Lára succesivt skulle reagera på allt mindre viktförskjutningar från min sida. Så att vi nu skulle göra motsvarande, fast med vikten bakåt resp framåt (det senare när jag vill att hon ska gå fram igen) kändes ju som en logisk fortsättning! 

Under dagens andra lektion fick vi fortsätta på samma sätt, med att renodla hjälperna för "halt", "rygga" resp "gå fram"(med bibehållen form) och träna på de snabba belöningarna. Samt sedan gå vidare genom att från ryggning göra övergång till tölt istället för skritt. Atli poängterade också formens betydelse för ryggningen: om hästen INTE har lång hals i ryggningen blir denna helt verkningslös. Men med bibehållen lång hals ger ryggningen både önskad muskeluppbyggnad och samling. 

Vi fick även använda hjälperna till förbereda tölt genom att rida samlad skritt. Atli förklarade sedan hur vi i nästa steg ska gå vidare till själva halvhalterna, genom att m h a vikthjälperna först ge signal om energi framåt, för att sedan fånga upp denna energi m h a en viktförskjutning bakåt. "Och det gäller samma sak som när du sidför m h a vikthjälperna: att ju mindre och snabbare signaler du kan ge på detta sätt desto mer kan du samla hästen!" 

Men det steget får vänta till en annan dag - för nu var det dags att åter låta hästarna sträcka ut i trav och varva ner. 

Mellan våra lektioner idag passade jag på att tvätta Láras man och svans med ett schampo som ska lindra klåda, för hon hade kliat sig endel i svansen... Såg i o f s att även hästar som inte brukar visa minsta antydan till exem också kliat sina svansar, så förhoppningsvis är det den extrema förekomsten av insekter just nu som är orsaken även för hennes kliande. (Vår rekordvarma maj verkar tyvärr ha ställt till det på detta område... svidknotten t ex, som brukar dyka upp först i augusti, har redan varit här i flera veckor... Och det är väldigt gott om andra insekter också...)

Inga kommentarer: