lördag 29 juni 2013

Atlikurs dag 2 - WOW!!!


Idag följde Johan med till Atlikursen. Förutom trevligt sällskap resulterade det i ca 2.400 bilder - och min FINA häst är med på de flesta!!! Att gå igenom dem alla är förståss ett riktigt "hästjobb" - som jag nog kommer att behöva ett antal dagar till... Men här kommer ett första smakprov i alla fall, från vår första lektion idag!

Láras uppladdning inför dagen hade tyvärr inte varit den bästa... hon hade lyckats hasa ner exemhuvan i ansiktet så att tyget som ska sitta uppe i nacken täckte ögonen och hindrade henne från att se, samtidigt som nätpartiet som borde varit över ögonen istället hamnat runt nosen och hindrade henne från att äta... Sylvia upptäckte detta när hon skulle hämta upp stoflocken från betet i morse och Lára, som brukar gå först eftersom hon är ledarhästen istället följde tätt efter en av de andra hästarna.

Att inte kunna äta var antagligen värre än att inte kunna se - och hon är ju inte heller den häst som i första hand skulle behöva gå med betesbegränsare... I början av första lektionen kändes hon faktiskt lite matt - vet inte om jag varit med om det tidigare - och kanske var det nattens/morgonens upplevelser som låg bakom det. Men snart var hon sig själv igen - och efter första lektionen fick hon dessutom gå och beta en låång stund som kompensation.

Under den första lektionen ägnade vi ungefär halva tiden till en grundlig uppvärmning i skritt, trav och tölt - med fokus på att hästen i alla gångarterna skulle sträcka ut halsen ordentligt, för att i o m det kunna komma upp med ryggen och bära sig på ett optimalt sätt. Sedan fick vi fortsätta som igår: med att göra igångsättning i skritt, halter och rygga ett steg i taget - hela tiden m h a vikthjälperna och med SNABB belöning så snart vi fick önskad reaktion. "Det du belönar kommer du att få mer av!" som Atli sa.

Avslutningsvis fick vi göra på samma sätt, men göra igångsättning i tölt ur ryggningen istället. Och jag fick känna på flera sekvenser riktigt trevlig tölt! När Lára sedan fick sträcka ut på volten bjöd hon på riktigt, riktigt trevlig trav! Efteråt sa Atli att allt sett mkt trevligt ut - men att det nu handlar om att jag succesivt ska lära mig att ge dessa signaler snabbare och snabbare, för att därmed kunna uppnå högre grad av samling. (Hm... har jag inte hört det förut..?! Synd att det inte är lika lätt i praktiken som i teorin...!)

Den andra lektionen inleddes på samma sätt som den första, med den skillnaden att vi inte behövde värma upp lika länge för att uppnå önskat resultat. Efter att ha repeterat halt, rygga och igångsättning till skritt resp tölt flyttade Atli bak min sadel och sa sedan att det var dags att samla mera. Jag fick först rida samlad skritt och Lára tände till ordentligt och småstegrade sig lite... Både jag och Atli skrattade åt hennes ilska som tar sig sådana tydliga uttryck och Atli konstaterade att "snart går hon i piaff!"

När jag sedan gjorde övergång till tölt var det bara WOW!!! En så fantastiskt häftig känsla - tala om halleluja-moment!!! Den där pilbågen, som jag brukar likna det vid, var spänd från bakhovarna, fram över ryggen och lyfte upp bogarna, med en smidig, fjädrande känsla genom hela hästen! Jag har fått uppleva detta tidigare också - men aldrig så långa sekvenser som idag!!!

Efter en stunds "njuttölt" av denna kaliber, då jag verkligen försökte lämna Lára ifred så mycket som möjligt och bara mjukt åka med, fick jag börja om igen från samlad skritt - med lika trevlig tölt som resultat! Sedan fick jag istället träna på att underhålla känslan i tölten genom att använda "igångsättning, halt, ryggning-tänket" till halvhalter istället. Och nu kom förståss än en gång kommentaren om att jag måste bli ännu snabbare i mina signaler...

Den avslutande traven på volt var ÄNNU bättre än i slutet av första lektionen - det märktes att jag verkligen fått henne mellan hand och skänkel under denna lektion!!! Oj, vad jag längtar till i morgon, när jag får rida två lektioner till!!!

Inga kommentarer: