måndag 3 juni 2013

Hönsen bjuder på lunch!

Efter en jobbig natt med mycket värk och lite sömn tog jag mig inte ur sängen förrän vid 12-tiden... Men då bjöd hönorna på lunch! De blekrosa äggen ovan omvandlades till en saffransgul äggröra - mums för både ögon och gom!!! Nu hävdar kanske vän av ordning (Hej mamma!) att det väl snarare var frukost, eftersom jag just stigit upp, men frukoste avverkade jag redan vid 04-tiden (utan äggröra).

Vi har en höna som värper ljusgröna ägg, tre som värper ljusrosa och vår maran, som förväntas bli värpredo (jfr värprede!) inom de närmaste dagarna, ska värpa chokladbruna ägg. Det var förståss Johan som valde maranen - undrar hur besviken han blir när han upptäcker att det inte är riktiga chokladägg?!


Denna dam har inte fått vara med på bild här i bloggen tidigare. I kväll provade jag att låta henne och hennes vita kompis vara ute lösa - och den här gången gick det BETYDLIGT bättre än sist! Nu försökte de inte ens göra någon längre utflykt, utan höll sig hela tiden i närheten av mig och buren så det var uppenbart att de redan upplever den som hemma. Och när jag såg till att göra mig intressant genom att gräva upp maskrosor och samtidigt bjuda på de metmaskar som följde med upp kom Fru Kinell och åt ur handen på mig varje gång jag ropade på henne!

En liten komplikation i sammanhanget var att de vitas provisoriska bur inte har någon dörr, utan bara en taklucka som kan öppnas. Vill helst inte lära dem att de kan flyga ut där när jag öppnar - eftersom det även är den vägen som jag "vittjar" deras värprede m m. Testade därför att lyfta ut dem - och även om de skrek när jag tog fast dem verkade de lugna igen så snart jag satt ner dem utanför buren.

Störst intresse "ute i stora vida världen" visades en jordig grop där man kunde "bada!" Fru Kinell låg och "gnuggade" sig hur länge som helst, medan den andra hönan låg precis bakom henne - som om hon köade i väntan på sin tur! Jag förstod piken - hade inte satt in något sandbad i den provisoriska buren - så det fixade jag till nu.

När det var dags för dem att komma tillbaka in i buren igen hade jag byggt en "trappstege" som jag tänkte att de skulle kunna klättra upp på - men det verkade inte riktigt gå hem... Så jag tog helt enkelt fast första hönan och lyfte in henne. Var lite rädd att jag därmed skulle skrämma bort höna nr 2, men jag hade lockat dem till buren med lite kokt spagetti och behövde bara plocka fram lite mer spagetti för att hon skulle komma springande tillbaka och låta sig lyftas in hon också. Visserligen kacklade även hon i högan sky, men det verkade nästan mest som att det var för att man "ska protestera" än som att det egentligen var särskilt obehagligt. I morgon är det våra svarta damers tur att få gå ut (vill ta en "flock" i taget till att börja med) - hoppas det går lika lättvindigt för då kan vi snart våga ha dem ute allihop samtidigt!


När alla hönor åter var "inburade" dök denna bedårande lilla harpalt upp utifrån ängen - som skjuten ur en kanon! Jag hann precis fota honom/henne innan han/hon lika blixtsnabbt fortsatte in under vår altan. Visst var den SÖT??!!

Lára har föresten haft vilodag idag. Men jag var till City Rehab på eftermiddagen och fortsatte min träning på crosstrainern. Och nu dristade jag mig faktiskt till att öka på träningsdosen med en hel minut, från 4+5 till 4+6 minuter. Är MKT nöjd med att jag lyckats ha tillräcklig karaktär för att öka dosen så låååångsamt - men så har min sjukgymnast bromsat mig flera gånger också. 


Inga kommentarer: