fredag 26 september 2008

Rivning av sommarhage och samlad galopp



Idag rev Christina, KG och jag vallackflockens sommarhage. Den går nere vid Mariebäcken, som ni ser på bilden ovan, så hästarna har alltid hur mycket färskt vatten som helst. MEN ändå brukar de skynda sig att dricka ur vattenkopparna så snart de får komma upp till stallet! Det kan väl inte vara så att deras modige flockledare Feykir övertygat alla om Mariebäckus odjurus oerhörda hunger efter svarta vallacker? Nej, även fuxar och bruna dricker hellre i vattenkopparna... Det är nog helt enkelt samma fenomen som med katterna, som mycket hellre vill att man ska öppna dörren åt dem än att själva gå in genom kattluckan. Det är uppenbarligen mycket "finare" att gå genom stora dörren - och att dricka ur vattenkopp!

Hade kommit överens med Fia om att vi skulle rida ut tillsammans. När hagen var färdigriven hade Fia inte kommit ännu. Jag var jättetrött, hade sovit så dåligt i natt, så jag bestämde mig för att gå upp till Josefshallen och vila i en soffa medan jag väntade. Jag drack en medhavd proteindrink också. Efter en stund började jag piggna till igen. Då ringde Fia och meddelade att hon skulle bli ännu mer försenad från jobbet än hon hade trott - så jag bestämde mig för att rida ut själv istället.

Det var soligt och fint - men blåste nästan storm så jag trodde nog att Feykir skulle se en hel del spöken under ridturen. Men jag blev verkligen glatt överraskad över hur fokuserad han var på mig istället! Började jobba med sidförande i skritt längs vägen och försökte tänka på alla instruktioner jag fick av Sylvia i onsdags. Tillslut lyckades vi riktigt bra med att sidföra fram och tillbaka över vägen, med bogen före och bibehållen eftergift! Töltade en liten bit också, innan vi red in till "lilla galoppbacken nr 1" vid grustaget. Det blev åtta vändor uppför backen för att Feykir skulle få upp flåset ordentligt. Sedan fortsatte vi inåt skogen och på de planaste partierna red vi först samlad trav och sedan galopp. Vi tog definitivt personligt rekord när det gäller samling i höger galopp vid uteritt! Efter en skrittpaus förbi ett lerigt parti försökte vi göra samma sak i vänster galopp och det gick riktigt bra det också! Vände tillbaka och lyckades rida samlad trav i utförslut, utan att han gick över i tölt eller grisepass! Det är precis som på volt: det gäller verkligen att jag aldrig tappar drivningen!

Tillbaka ute på bilvägen red vi först samlad skritt innan jag bestämde mig för att tölta hemåt. Nu hade vi jobbat så mycket med samlingen att han inte hade något problem allt att gå med eftergift i nacken. Däremot var det lite si och så med takten... och snart kom vi ut på ett öppet område där det blåste så våldsam motvind att jag inte hörde någon takt alls! Den hårda vinden gjorde att han kändes spänd - så när jag tillslut tyckte att tölten verkade hyfsad satt jag av och gick hem med honom. Han hade ju redan varit så duktig i både galopp och trav!

När jag kom tillbaka till stallet vid 17, efter vår timmeslånga ridtur hade Fia fortfarande inte kommit. Stackarn, vilken lång dag hon hade på jobbet idag - hon börjar ju redan före 06 på morgonen! Feykir var det dock inte synd om - för han fick mumsa kraftfoder. Innan Vindurtävlingen för en månad sedan började jag ge honom kraftoder igen, eftersom han gått ner så pass mycket i vikt. Efter en upptrappning har han fått 1/2 skopa havre och 1/2 skopa blöt betfor + mineraler. (Vi har skopor från Krafft som vi fodrar med.) Men nu väger han ju faktiskt bara 340 kg - om man får tro viktmåttbandet i alla fall - så nu ska jag nog höja till 3/4 skopa. Inte för att jag vill att han ska bli tjockare - men för att han ska ha tillräckligt att bygga muskler av!

Inga kommentarer: