onsdag 24 september 2008

Ridlektion!


Idag var det slut på Feykirs "minisemester" för nu skulle vi rida lektion igen! Sylvia sa att vi fick rida med stigbyglar idag, men jag bad att få fortsätta utan - så att jag kanske lär mig att sitta rätt någon gång! Vi fick börja med att flytta hästarna för skänkeln i skritt, både skänkelvikningar och framdelsvändningar.

Sedan fick vi gå in på en stor volt i skritt, lösgöra med ledande tygeltag och när vi kom till den öppna delen av volten sidföra utåt med framdelen före. Jag fick på en gång kräva att Feykir gick med eftergift - och om han blev hög i nacken driva på mer så att han fick tillbaka formen igen. När vi skulle sidföra utåt fick jag peta till lite med pisken först - sedan lyssnade han bättre på innerskänkeln. När vi sedan bytte till höger varv blev det svårare - han ville inte korsa bakbenen utan jag fick peta på med pisken nästan varje varv i början. Dessutom måste jag se till att han "tänkte framåt" hela tiden - han får inte bli seg i den sidförande övningen - och jag måste dessutom vara noga med att driva fram honom ordentligt igen när vi sidfört klart.

Nästa steg blev att göra övningen i tölt. Nu var det ÄNNU svårare att sidföra utåt - och om jag petade lite med pisken så gick det väääldigt fort rakt fram sedan... Det gällde verkligen att sitta ordentligt bakåt och bromsa upp på yttertygeln! När han väl hade flyttat för skänkeln blev takten väldigt bra! Och efter en stund gav han efter i nacken också! När vi fick byta tillbaka till vänstervarvet igen fick jag också vara jättenoga med att bromsa på yttertygeln när vi skulle sidföra - annars ramlade han bara utåt med högerbogen först... Men när jag lyckades sitta på rumpan ordentligt och hålla om med skänkeln så blev han mjuk och töltade med eftergift! Duktig kille!

Efter en skrittpaus fick vi övergå till att trava på stora volten - utan sidförande. Vi började i vänstervarvet. I traven gäller det verkligen att jag rider fram ordentligt, samtidigt som jag kramar ner honom i en låg form, för att han ska hålla traven. Det är lätt att börja luta framåt, för att "hjälpa" hästen att hålla traven, men ju mer jag kunde sitta bakåt och få med hans bakben desto bättre gick det! Sylvia sa att han bitvis använde sin överlinje på ett jättebra sätt!

Höger varv i trav var ju värre... plötsligt kändes det som att jag hade en halt häst! Sylvia förklarade att han tog i ojämt med bakbenen, det var därför det kändes som att han skuttade fram... Receptet var återigen att hålla honom i låg form, sitta bak och DRIVA så att han gick fram ännu mer - för då började han ta i jämnare bak och traven blev bättre.

När lektionen var slut var mina benmuskler det också... det kändes lite spännande att hoppa av hästen - skulle benen kanske vika sig när jag landade på backen? Men jag höll mig faktiskt på benen!



Här travar vi under söndagens V5-final. Trots nästan 1/2 varv galopp fick vi faktiskt 5.0 för traven!

Efter lektionen fick Feykir ett äpple som belöning. I vanliga fall får han alltid sitt kraftfoder när vi ridit. Men ridskolehästarna får komma in och äta någon timme innan lektionen istället och när vi ska vara med får han komma in och äta med dem. Fast det har han förståss glömt när lektionen är klar, då väntar han ju på att få sitt kraftfoder som vanligt! Eftersom han dessutom får jobba ovanligt duktigt på lektionerna känns det konstigt att han inte skulle få någon belönning - så jag har börjat ge honom ett äpple. Det är utan tvekan uppskattat!

Jag passade på att mäta honom med viktmåttbandet också - för jag tycker att han ser så smal ut på bilderna från tävlingen. Vet ni vad han väger??? Bara 340 kg!!! Det är ju ett jättebra utgångsläge inför vintern - då han tyvärr brukar gå upp rejält i vikt... Men nu när jag har lärt mig att rida honom så att han jobbar med bakbenen kanske jag lättare kan begränsa viktuppgången - jag hoppas det i alla fall!

Fia ville att jag skulle mäta Lukka också. Man ska ju egentligen inte tala om damers vikt, men Lukka har verkligen varit tjock... Sist jag mätade henne, någon gång i somras, hade hon gått ner massor men vägde ändå 398 kg... Nu hade hon tappat 30 kg till! Men så är Fia oerhört flitig med ridningen också.

Inga kommentarer: