måndag 1 september 2008

Diagnos!

Efter ganska precis tio år med värk och över fem år som deltidssjukskriven har jag faktiskt precis fått en diagnos! Tidigare har man bara sagt att det varit "något reumatiskt", "fast inte reumatisk artrit och inte Bechterew och inte..." Men här om veckan var jag på nytt läkarbesök och det fastställdes att jag har Fibromyalgi - ett kroniskt, muskulärt smärtsyndrom med obalans i centrala nervsystemet som ger ökad smärtkänslighet.

Trots att det handlar om en kronisk sjukdom känns det bra att äntligen ha fått en diagnos - för nu har jag ju möjlighet att skaffa information, t ex på internet! (Att värken är kronisk hade jag ju redan märkt...) Nedanstående information har jag t ex hittat på http://www.sjukvardsradgivningen.se/:


När man lider av fibromyalgi har man en direkt förstärkning av smärtimpulser i ryggmärg och hjärna. Det betyder att man reagerar kraftigt på smärta, och att smärtan lätt sprider sig till många ställen i kroppen och blir mer eller mindre ihållande...

En sänkt smärttröskel gör att även ett lätt tryck eller muskelspänningar och muskelsamman-dragningar som normalt inte är smärtsamma gör ont.

Ständig värk det tydligaste tecknet...

Sömnproblem och trötthet
Smärtan gör att man vaknar på natten, ofta flera gånger, och därför inte känner sig utvilad på morgonen. Trötthet är ett mycket vanligt symtom som nästan alla med fibromyalgi lider av. Det är den djupa sömnen som främst påverkas."

Det har varit intressant att läsa om medicineringen också. För Fibromyalgipatienter ger inte antiinflammatoriska mediciner någon effekt. Denna typ av mediciner - som jag ätit dagligen i fem år och fått sådan magkatarr av att inte ens dubbel dos Losec hjälper - kan jag alltså lika gärna sluta med! Det finns däremot andra typer av mediciner, t ex epilepsimedicin, som i låga doser kan lindra smärtan för många med denna diagnos. Denna typ av medicin används även av dem som lider av nervsmärta. Förhoppningsvis blir jag nu remitterad till en smärtklinik så att jag kan få hjälp att hitta medicinering som kan fungera! Och i väntan på detta kan jag alltså fortsätta att lära mig mer genom att läsa på nätet.

Inte är jag ensam heller... man räknar med att ca 200 000 personer lider av fibromyalgi i Sverige.

Senaste numret av Läkartidningen hade föresten en stor artikel om fibromyalgi. Där stod det bl a om att fysisk aktivitet eller väl anpassad träning kan ge minskad smärta vid fibromyalgi. "Exempel på sådan behandling är träning i varmvattenbassäng, lågintensiv styrke-, konditions- och uthållighetsträning samt basal kroppskännedomsträning." Det jag kursiverat låter väl precis som en beskrivning av ridning?!

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10133

Inga kommentarer: