onsdag 3 september 2008

Ridskoledebut!

Regnet öste verkligen ner när vi skulle rida vår lektion... så Sylvia och jag blev beskyllda för att ha beställt ruskvädret bara för att vi skulle få vara "flashiga" med våra Woodfieldrockar... Plötsligt sa Sylvia att jag inte borde få ha rocken på under lektionen, för då kunde hon inte se min sits riktigt. Men sedan kom hon på att hon redan visste att jag måste sitta mer på rumpan och luta bakåt - så hon kunde ju instruera utan att titta! ;- )

Vi fick rida hela lektionen utan stigbyglar - tala om att gå ut hårt direkt! :-O Det var första gången jag satt på Feykir med Woodfieldrocken på, så jag hade stigbyglarna en stund först bara för att känna att han inte skulle tycka det var läskigt med rocken över rumpan. Men han brydde sig inte alls.

Vi fick börja med att skritta på en stor volt och göra halter genom att luta tillbaka, hålla om med skänklarna, vinkla upp tårna och driva hästen in i halten så att de stannade med bakbenen ordentligt under sig. Lättare sagt än gjort minsann! Bakbenen drog ju i väg åt alla möjliga håll! Någon gång trampade Feykir under sig ordentligt bak, men stod väldigt långt framför sig med frambenen istället... Jag fick också på en gång kräva att han gick med eftergift - och ifall nacken kom upp direkt lägga på mer skänkel.

Vi fick förbereda för tölt genom att flytta ut bakdelen från voltspåret och när hästen kändes mjuk i sidan driva fram i tölt. Det märktes att Feykir tyckte det var jobbigt när jag satt på rumpan så att han verkligen måste jobba - han provade allt möjligt för att få mig ur balans: viksla, skutta, hoppa, rusa iväg... Men jag fick bara sitta kvar bakåt och driva och driva... och det gick bättre och bättre! Samt komplettera drivningen med att krama lite på tyglarna när han blev för hög i nacken. Bitvis kändes han riktigt, riktigt lätt och fin i handen!

"Han ser minst en halvmeter kortare ut idag, även om inte takten alltid är helt ren!" sa Sylvia och jag blev jätteglad! Har ju jobbat mycket med att korta upp honom under de senaste ridturerna, med ganska bra resultat, och kände också själv att nu under lektionen lyckades jag ett snäpp till.

Som avslutning fick vi trava - även detta utan stigbyglar!!! Sylvia är med andra ord VÄRRE än Johanna Elgholm - för henne behövde vi bara tölta! ;- ) Men vi fixade det faktiskt! Jag fixade att hålla mig kvar på hästryggen och Feykir fixade att trava trots mattes skumpanden på ryggen. "Där ser han riktigt fin ut i traven!" sa Sylvia.

Det var på darriga, trötta ben vi hoppade ner från hästryggarna... men jag var verkligen jättenöjd med vår första lektion på ridskolan!!! Vädret kunde förståss ha varit trevligare... men jag var ju ändå torr och varm i min rock. Och det bästa är att detta bara var den första av 14 lektioner!!! :- )

Inga kommentarer: