måndag 1 september 2008

På allmän begäran - här kommer recepten!

...på några av rätterna som serverades i lördags:

Läkarfruns laxtårta med löjrom

Botten: 200 g kavring och 1/2 pkt philadelphiaost. Finfördela kavringen i matberedare, blanda i osten och tryck ut i botten på en springform.

Fyllning:
1 stor burk keso, 200 gr gravad lax i mindre bitar, 1 tsk citronsaft, 1 dl finhackad gräslök, vitlökssalt, peppar och dill körs i matberedare till en slät massa.

Smält 5 gelatinblad och blanda ner i fyllningen. Häll fyllningen i formen och låt stå i kyl minst fem timmar, eller över natten för att stelna.

Garnera med 200 g löjrom samt några dillkvistar, strax innan serveringen.

Annas partajkyckling

Dag 1 (på kvällen): Ta 1 påse frysta kycklingfiléer, klipp ett litet hål i påsen, tillsätt 1/2 dl salt, förslut påsen och skaka om. Lägg i kylskåpet över natten.

Dag 2: (på morgonen): skaka om och vänd påsen. Låt ligga kvar i kylskåpet över dagen.

Dag 2: (på kvällen): skölj av kycklingfiléerna noga så att saltet försvinner. Nu är de rimmade - vilket gör dem extra saftiga, samt förkortar tillagningstiden!

Stek filéerna i ugnen (175 grader) till innertemperatur 77 grader (använd stektermometer). Lägg den varma kycklingen i marinad:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl flytande honung
1 tsk salt
1 krossad vitlöksklyfta
några timjankvistar eller torkad timjan

Låt kycklingen svalna i marinaden.

Rätten fungerar utmärkt att göra i förväg - då fryser man in kycklingen i marinaden när den svalnat och låter den sedan tina i marinaden innan man skär filéerna i tjocka skivor och serverar.

Kyrkbyns vattenmelonsallad med rostade pumpakärnor

Rosta 1/2 dl pumpakärnor i torr stekpanna till dess de "poppar" - se upp så att de inte bränns! Låt svalna.

1/2 vattenmelon, skärs i stora kuber
Klipp 1/2 dl gräslök över melonen, dra något varv med pepparkvarnen och droppa på en god raps- eller olivolja. Strö över de rostade pumpakärnorna och svarta oliver (gärna Kalamata). Precis innan serveringen strös 1/2 tsk grovt salt över melonbitarna.


Chokladkladdkaka - enligt doktor Niklassons ordination
3 dl finkornigt socker
1,5 dl mjöl
5 msk kakao
1 kryddmått salt
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 g smält smör

Blanda torra ingredienser. Blanda därefter med ägg och det smälta smöret till en jämn smet.
Häll i bröad springform.
18 min i 175 grader.
Skall vara kladdig i mitten nästan ända ut i kanten.
(Kakan är då VÄLDIGT rinnig, låt därför stå svalt till nästa dag så blir den perfekt jättekladdig!)

Servera med glass och/eller vispgrädde. (Extra gott blir det om man även har färska hallon till!)

Inga kommentarer: