tisdag 15 juli 2008

Att vakna i Granskärsviken!



…är så underbart!!! De enda ljud som hörs är fågelsång och humlesurr! Efter frukost på altanen och skönt slappande gick vi ner till havet med en tetermos. Jag kan verkligen sitta och titta ut över havet hur länge som helst – och lyssna på det härliga ljudet från vatten som kluckar mot stranden!


... men när dimman började dra in från havet i stora sjok gick vi tillbaka upp till stugan igen.

Historien om mina föräldrars sommarstuga i Granskärsviken är lite rolig! När jag var liten hade vi istället sommarstuga på mormor och morfars gård i Lidbacken, fyra mil inåt landet från Skellefteå. Men min pappa, som kommer från en fiskarsläkt (också Skellefteå) hade alltid drömt om en båt – något som kanske inte är helt självklart att det är genomförbart när man fått polio som 13 åring och sedan dess varit rullstolsburen. Men drömmar är ju till för att uppfyllas och en dag köpte pappa en begagnad båtmotor av en arbetskompis. Därmed var första steget taget.

Så länge jag kan minnas har mina föräldrar åkt runt och tittat på olika hus som varit till salu – eller som de önskat vore till salu – och detta innefattade även sommarstugor vid vatten. Antagligen gjorde väl också den där båtmotorn som låg i garaget att bilfärderna till olika sommarstugeområden utanför Umeå nu blev fler. En dag när de återvände till ett ställe som de besökt flera gånger tidigare, bara för att få fika nere vid vattnet, fick de se en skylt om tomter till salu. Det blev affär, tomten köptes och kompletterades med en liten friggebod OCH en båt inköptes!!! Det var en nytillverkad eka i trä – egentligen alldels för liten för den redan inköpta båtmotorn – men det var en BÅT!!! M h a en ramp från kajen ner till en flytbrygga som alltid ligger i samma nivå som båten kunde sedan en relativt odramatisk förflyttning av pappa från rullstol till båt ordnas.

Jag glömmer aldrig pappas lyckliga min när han under premiärturen med SIN båt gjorde tummen upp åt mig och utropade: ”Saltstänk på glasögonen – jajjamen!!!”


Fortsättningen på historien är också lite intressant. För vad gör man när det visar sig att det är väldigt dyrt att bygga en stuga på sin nyss inköpta tomt samtidigt som man redan har en stuga som dock är belägen ca 20 mil därifrån? En stuga som inte går att sälja eftersom den står på mormor och morfars gård… ? Jo, man anlitar någon för att flytta hela stugan! Det här var 1990 - innan flytt av hela hus hade blivit vanligt - men mina föräldrar fick tag på ett åkeri som åtog sig uppdraget. Vatten och avloppsledningar kopplades loss, stugan lyftes upp på en lastbil och fraktades från Lidbacken till Granskärsviken. I Skellefteå skulle lastbilen passera under en järnvägsviadukt och där var det så liten marginal att nockbrädan ”skalades” bort. Men i övrigt var stugan oskadd.



De sista två milen ut till Granskärsviken fick den transporteras tidigt, tidigt en morgon eftersom stugan upptog vägens hela bredd. Men när den tillslut kom fram och lyftes på plats på sin nya grund var det bara att koppa ihop avlopp, vatten och el igen. Stugan var flyttad fullt möblerad, tavlorna hängde kvar på väggarna och alla fönster och dörrar gick att öppna hur lätt som helst – den hade inte blivit det minsta skev!

Inga kommentarer: