tisdag 25 mars 2008

Fler bilder - och galoppträning

Här kommer ytterligare några bilder från vårt härliga äventyr ute på havsisen på långfredag!









Det märks fortfarande att det numera är SMHI och inte Kallaxmetrologerna som har ansvaret för norrbottensvädret... Det blir inte någon riktig ordning helt enkelt! Efter en ovanligt varm (och regnig) vinter fick vi massor av snö i februari och nu när det det är dags för vårvinter så kom plötsligt kylan: natten till påsklördag slog Nikkaluokta utanför Kiruna ännu ett köldrekord. Det var -36 grader på natten, den kallaste temperatur uppmätt i Sverige så sent på året sedan 1902! Nikkaluokta måste definitivt ha flest köldrekord överhuvudtaget i landet!




Här nere vid kusten är det ju inte alls lika kallt som i Nikka, men vi hade ändå -19 grader i natt. Fast så snart solen kom fram började den värma upp luften och när jag åkte till stallet vid 9-tiden i morse var det bara -5. Temperaturen fortsatte stiga och snart droppade det från taken medan solen gnistrade i snön - här kunde man tala om ljusterapi!




Hade inte tid att rida så länge idag, så jag satsade på något som var riktigt jobbigt för Feykir: galoppträning på ridbanan. Först jobbade vi med lösgjörande övningar i skritt och när vi sedan började trava blev Feykir så upplivad att det till att börja med blev mer skutt och hopp än riktig gångart. Han gjorde massor av galoppfattningar också - helt på eget bevåg. Enligt honom har gångarten trav nämligen bara ett enda syfte: att ridas ett litet, litet antal steg innan man fattar galopp. För vad skulle den annars vara bra för?! Tillslut hade jag ändå lyckats få honom att trava ordentligt två hela varv så då kunde vi börja själva galoppträningen. Som vanligt hade vi börjat i höger varv, som han har lättare för. Bitvis kunde han bära sig i ganska långsam galopp! I vänster varv gjorde jag som sist: fattade galopp ur skritt istället och red bara 1/2 varv galopp innan ny fattning från skritt. På så sätt hann Feykir aldrig få upp någon hög fart och vi kunde båda balansera oss bättre. Red bara 40 minuter varav trav och galopp max en kvart, men det blev många galoppfattningar (det är dessa som bygger upp) och Feykir hann bli rejält svettig. Här kunde man tala om styrketräning!




Jag var väldigt nöjd med dagens övningar när vi kom tillbaka till stallet. Där träffade jag bl a Anna M, som ska vara i Mariebäck några dagar. Om hon hinner ska hon rida Feykir åt mig i morgon och träna galopp på volt. Jag hinner inte rida själv, så det vore jättebra! För ett år sedan hjälpte Anna mig också att galoppträna Feykir, med mycket bra resultat, så jag har hoppats att jag skulle få tillfälle att anlita henne igen!

Inga kommentarer: