tisdag 18 mars 2008

Bra tips från Ia!

Har än en gång varit inne och läst på Ia och Dennis hemsida. (http://www.iaodenni.nu/) Den vill jag absolut rekommendera - om någon missat den! De har både "fråga Ia och Denni" samt "månadens tips" där man kan läsa en massa bra saker.



Den här gången fastnade jag för två saker: för det första det Ia skriver om att träna galopp: "Om galoppen tränas rätt ger den bla: lösgjordhet, bogfrihet, aktion, framåtbjudning, kondition, glädje och acceleration". Med en häst som Feykir är det verkligen en njutning att träna galopp - och eftersom det uppenbarligen är så nyttigt för hästen ska vi definitivt göra det oftare! Ett problem i vinter har dock varit att ridbanan ofta varit för isig för att vi ska kunna galoppera helt avslappnat i hörnen... och spänner han sig lite så tappar man förståss mycket av de goda effekterna... Det skulle behöva komma en rejäl köldknäpp så att nysnön fryser fast i isen!



Det andra mkt läsvärda jag såg under "Fråga Ia och Denni" idag var hur man ska hantera en häst med överskottsenergi. Frågeställaren brukar låta sin häst springa av sig ordentligt innan de börjar arbeta, men Ia menar att hästen i så fall bara kommer att springa mer och mer... Istället ska man lära den att slappna av och lyssna på ryttaren. Detta tränas bäst från marken till att börja med genom att man lär hästen vänta på sina signaler. Om man ber den flytta bakdelen ska den flytta ett steg och sedan stanna för att vänta på nästa signal. Sedan fortsätter man på samma sätt uppsuttet och hjälper hästen att slappna av genom att få den att söka sig framåt - nedåt.

Det är nog precis detta jag skulle behöva träna med Feykir!!! Han är ofta så ofokuserad i början av ridpassen och jag tycker att det brukar vara först på hemvägen som vi riktigt kan komma till ridning. Och när jag ridit på banan på slutet har jag insett att han verkligen inte inväntar mina hjälper! Tvärt om - så snart jag gör halt börjar han flytta bakdelen åt något håll (eller varför inte båda hållen!!!) eller också ryggar han... Här måste det bli skärpning!

Inga kommentarer: