lördag 29 mars 2008

Atli-kurs dag 2: Äntligen hästskötare!

Idag kom Emelie till stallet för första gången på länge, så hon och Eva hjälpte mig att göra i ordning Feykir innan mina båda ridpass. Lyxigt värre!!!






Red samtidigt som Fia och Lukka idag och första lektionen tyckte Atli att vi båda skulle börja med att tölta i lite högre tempo för att få hästarna att "gå fram" ordentligt. Ingen bra idé på Feykir, som behöver mycket lösgörande... Det var skutt och hopp och alla möjliga gångarter på en gång... Ganska snart fick jag därför gå in på volt i skritt istället och jobba med ledande tygeltag och flytta ut bakdelen. Först var det svårt... men när jag tillslut kom på att jag måste ta ner tempot jättemycket så korsade han sina bakben, mjuknade och blev väldigt lätt i handen. Fick sedan tölta på volten och längs spåret och han kändes jättefin! Avslutningsvis travade vi lite också. Efteråt sa Atli: "Det började lite knackigt... men sedan var det det bästa jag sett när du ridit för mig!" Gissa om jag var glad?!!!



Dagens andra lektion fick jag direkt börja med lösgjörande på volten, först i skritt och sedan tölt. När han väl "släppt" i skritten så var han mjuk och fin i tölten också! Sedan fick vi trava massor, på volter och åttor. Atli sa att jag hela tiden ska rida i traven som i tölten - d v s inte vara rädd för att inverka på hästen. Om han tappar traven ska jag bara fortsätta att rida på samma sätt till dess traven kommer tillbaka. På volterna fick jag därför jobba mycket med ledande tygeltag. Det är vänstervarvet som är lite svårare, även i traven, han vill lätt bli spänd i innersidan där.
När han gjorde ett försök att rusa i väg i snabb tölt istället sa Atli att jag INTE skulle bromsa med båda tyglarna utan istället leda in honom på en liten volt m h a ledande tygeltag och rida där till dess han gick tillbaka till trav. (Feykir vill ju gärna börja galoppera när vi travar också, men där har jag lärt mig att INTE försöka bromsa i tyglarna, för då blir det tölt, utan bromsa honom med rösten.) När han tillslut kändes mjuk även i vänstersidan fick vi tölta lite som avslutning och då kändes han JÄTTEFIN! Härligt!!!
Efteråt sa Atli att det jag behöver jobba med nu är att snabbare få honom lösgjord i skritten, för när han väl "släpper" så blir takten sedan mkt bra i tölten och han bär sig rätt. Dessutom ska jag våga inverka på honom även i trav. Han tyckte också att jag ridit bra även på em - aldrig fastnat i handen, som jag annars lätt gör. (Jag har visserligen varit ganska stel i kroppen idag, men tack och lov har jag inte haft särskilt ont, trots iskalla vindar. När det värker så försvarar sig kroppen med att spänna musklerna - i händer armar, axlar... och håller jag krampaktigt i tyglarna är det inte så lätt för hästen att bli lösgjort förståss!)
I morgon rider vi bara en lektion och jag är lite bekymrad över om jag ska få till det där "läget" när jag kan lätta på tygeln samtidigt som jag flyttar honom för innerskänkeln... det måste ju sitta så bra att jag kan fixa det själv efter kursen också! Ni får allt hålla tummarna för mig!
Nu ska jag lägga mig i ett riktigt varmt bad för att mjuka upp den här stela kroppen. Sedan blir det tidigt i säng, för i morgon bitti har jag morgonfodringen. Det var allt en riktig nitlott att åka på den fodringen när det är omställning till sommartid - jag måste ju stiga upp JÄTTETIDIGT!!! Tidiga morgnar och reumatiker är ingen höjdarkombination direkt...

Inga kommentarer: