lördag 1 september 2007

Atlikurs - dag 2







TACK snälla SMHI för att ni fixat solsken till oss hela dagen idag!!!

Red två MYCKET givande och nyttiga lektioner för Atli. Han är verkligen extremt pedagogisk! Fick rida på volt och flytta ut bakdelen, först i skritt och sedan i tölt.




















Viktiga saker att tänka på:

ALDRIG bli statisk i handen. Jag får ha två olika lägen: antingen inverka på munnen genom ett "elektriskt" tygeltag eller också ge honom lös tygel. Blir jag statisk får Feykir något (min hand) att hänga på.








  1. Även för skänkeln gäller att den ska vara "elektrisk" - ett hårt, statiskt tryck får bara hästen att gå emot.




  2. I alla lägen när jag vill korrigera honom ska jag BÖRJA med skänkeln och sedan ev komplettera med tygel. Exempel: Om vi töltar och han går över mot trav ska jag först skapa mer energi genom att använda skänklarna. Sedan får jag krama på tygeln för att fånga upp denna energi. Om han vill rymma iväg från volten ska jag först använda innerskänkeln för att flytta ut bakdelen och sedan "påminna" honom om volten genom att krama på innertygeln.




  3. Träna l å å å n g s a a a m skritt med mycket energi UTAN att han blir hängande i handen (se p 1 och 2). Göra övergång till tölt från denna skritt.




Observera nya hjälmen! "Anna - nu 40 % säkrare!"





Medan jag var på ridkurs idag hade Johan träff med sina fotokompisar Andreas och Manolis. När Feykir och jag skulle rida vår andra lektion (samtidigt som Andreas fru Nina skulle rida sin unghingst) dök fotogänget upp för att föreviga oss - Andreas dessutom med sitt enorma "paparazzi-objektiv" Sylvia skrattade gott åt alla kameror: "Man kan ju tro att det är värsta kändisarna som rider!" Innan vi red hade Feykir föresten fått MYCKET skamliga förslag av Ninas 4 årige Hildingur - som uppenbarligen har hormoner så det räcker och blir över... Feykir blev MYCKET besvärad, uppenbarligen var inte Hildingur hans typ! Den lille hingsten däremot, verkade tycka att alla var hans typ...









Förutom att det är så nyttigt och roligt att rida kurs, så är det alltid en extra bonus att man får träffa en massa islanshästkompisar från hela Norrbotten. Även sådana som inte deltar i kursen brukar dyka upp. Idag kom t ex Kristin kommit förbi och visade upp sin lilla dotter. Nova är nu 3.5 veckor gammal - så det var förståss hög tid att hon fick göra en premiärtur till stallet.





Linda och Tomas, hjältarna som helt själva byggt den första ovalbanan i Midurland (här tycker jag vi ger dem stående ovationer - det är de verkligen värda!!!) berättade föresten idag att de läser min blogg nästan dagligen. KUL att höra!!! Linda är också med på kursen. Dessutom har Sylvia lånat en av deras hästar - Sindri - för att tävla i Gällivare om några veckor. Idag fick vi se Sylvia och Sindri göra några passläggningar nere på vägen. I morgon blir det nog mer av den varan, för då ska ungefär halva kursgänget åka iväg till ovalbanan för att rida sina lektioner där. (Innan Linda köpte Sindri hade han tävlats i A-klass i passgrenar. Han tar verkligen alla chanser att lägga i den femte växeln och då ser han så NÖJD ut!)





Nu är det dags för mig att "koka" i badkaret igen så att jag fixar att rida även i morgon. Då blir det alltså ovalbaneträning för mig och Feykir.





Over and out.





Inga kommentarer: