lördag 18 januari 2020

"Ridning är som meditation..."

..."du måste hela tiden koncentrera dig i nuet." 
En munk vid Den gyllene hästens tempel i Thailand.

Så kloka ord! Själv brukar jag ofta likna ridningen vid yoga - en träningsform som just tack vare koncentrationen på nuet ger en sådan mental återhämtning! Och idag har jag fått yoga/meditera med MIN gyllene häst! 

När vi inledde med vårt vanliga "korsa bakbenen på volt i skritt" utanför stallet kändes hon faktiskt smidigare än igår och det är ju alltid skönt att få bekräftelse på att ansträngningen inte blev för stor! Vi uppvärmningstravade längs den högra skogsvägen bort till vändplanen där det blev mer voltarbete och en vänster galopp i det lilla uppförslutet innan vi skrittade stigen genom skogen bort till Torrbergsvägen. 

På den hade jag planerat att tölta, men väl där insåg jag min "tankevurpa"... den är ju inte plogad! Jag bestämde mig i alla fall för att rida "rundan" så vi tog till höger och satsade istället på mer galopp. Först en lååång vänstergalopp då jag bara försökte följa med och vara neutral - och Hamingja visade inte minsta tecken på obehag. Efter en skrittpaus och ett möte med skoter blev det sedan även en högergalopp. Note to self: om jag "bara" håller koll på blicken - d v s håller den lyft och ser över "motsatt axel" fattar Hamingja rätt galopp - både vänster och höger! 

Efter detta blev det en låååång skritt tillbaka genom skogen där jag kunde konstatera hur ovanligt lite snö vi har trots att det är januari! För inte ens där snön drivit ihop och det var ospårat var det särskilt ansträngande för Hamingja. Men superbra träning då hon fick lyfta lite extra på "fötterna" i skritt som är den gångart där hästen använder flest muskler - både "styrketräning" och lösgörande på samma gång!

När vi kom tillbaka var stallet fullt av både folk och hästar - det var länge sedan vi var så många på plats samtidigt! Efter vår vanliga stretching fick Hamingja stå med ryggvärmaren från BoT medan hon åt lite gott ur en hink. Under tiden verkade hon köra lite egen stretching också - eller vad hon nu gjorde när det såg ut som om hon gick på lina med bakbenen... lite balansträning kanske?! Vet inte om det var "nyhetens behag" men hon slickade i alla fall hinken väldigt ren... det brukar vara mer mineraler kvar när hon får äta ur en krubba.

Inga kommentarer: