söndag 5 januari 2020

MAGISK resa till Sydafrika!!!

Vi fick verkligen rivstarta vår safariupplevelse när vi redan första kvällen fick riktig närkontakt med en flock elefanter!  En av dem kom t o m lite väl nära... han hade uppenbarligen bestämt sig för att gå precis där vår jeep stod så när elefanten bara var knappt 2 meter från oss fick guiden  snabbt starta motorn och gasa iväg...! Efter det hade vi REJÄL puls - och jag började fundera på om detta faktiskt kunde fungera som konditionsträning?!

Sedan hittade guiden dessa spår. "Cheeta!!!" (=gepard) utropade han och började försiktigt följa dem...

 ...och en stund senare hinner vi ikapp två kissekatter modell större...!!!


På safari i Afrika vill man förståss gärna se "the Big Five"! Till dem hör förutom elefant även noshörning. Denna är - färgen till trots - av rasen vit noshörning.

Flodhäst hör också till "the Big Five" och är faktiskt ett av världens allra farligaste djur! De är nämligen mycket aggressiva revirförsvarare och dessutom OERHÖRT snabba trots att de ser så klumpiga ut. 

När vi skulle ha picknickpaus i närheten av dessa flodhästar fick vi hålla till inne i en inhägnad med GRYMMA elstängsel - och ingen fick kliva ur jeepen förrän vi var på säker mark där inne. Fast säker och säker... när vi någon dag senare passerade samma ställe och då såg en flodhäst reta upp en elefant meddelade vår guide (som var chefsguiden) de övriga guiderna som var ute i reservataet att ingen fick pausa på någon av rastplatserna i närheten. Det ansågs alldeles för farligt - och det är klart att inget elstängsel i världen kan väl stoppa en tillräckligt arg elefant eller flodhäst...! 


Lejon hör förstås också till "the Big Five" och redan vid vår första gryningssafari fick vi träffa på detta par!

En svindlande känsla när de kom gående rakt mot oss och naglade fast oss med blicken...!!!

Återstod av "the Big Five" gjorde då afrikansk buffel och leopard - de två arter som tydligast är svårast att få syn på... Bufflarna fick vi faktiskt ändå se lite senare - men de stod så pass dolda bakom några buskage att vi aldrig lyckades få någon riktigt bra bild 

Men någon leopard blev det däremot aldrig trots att vi ägnade ett par timmar åt att åka runt uppe i bergen och spana... Det som främst skiljer leoparder från geparder är visst formen på pupillerna samt hur klorna ser ut. Så om vår guide hade velat hade han ju lätt kunnat påstå att t ex geparden på bilden ovan istället var en leopard. För ingen av oss hade ju vågat sig tillräckligt nära för att se efter...! 

En helt MAGISK resa alltså - som även innehöll besök på den gata i Soweto där TVÅ Nobels fredspristagare har bott - både Nelson Mandela och Desmond Tutu - samt ett rejält omskakande besök på Apartheidmuseet i Johannesburg.... Tänk att det var så sent som 1994 som hela befolkningen fick rösträtt och inte bara de 8 % som var vita! Och att polis och militär innan dess  dagligen körde runt med pansarbilar i bl a Soweto och sköt på befolkningen... den som gick ut för att köpa en liter mjölk kunde bli ihjälskjuten på vägen hem... Helt ofattbart - särkskilt som detta alltså hände i "modern tid" - så jobbigt att påminnas om men så VIKTIGT att minnas!!!

Inga kommentarer: