söndag 26 januari 2020

När vinden hetsar minusgraderna att anfalla...

...gäller det att planera ridningen så att man INTE har motvinden i ansiktet först på hemvägen, för då kommer man uppleva att man ridit alldeles för långt... Denna vinter har man ju inte hunnit vänja sig vid kylan heller, i o m att det varit så milt väder, så dagens -11 med vindar som gjorde att det enligt väderappen upplevdes som -19 bet ORDENTLIGT i kinderna när jag red längs bilvägen mot Avan. (Men på hemvägen blev det riktigt skönt istället!) 

Det var en hel del skotrar i farten idag och jag tror att de gjorde att älgarna var i rörelse - så Hamingja hade "nerverna utanpå"... Jag såg också helt färska älgspår som korsade vägen på några ställen så jag kunde inte bara skylla på hennes "hjärnspöken"... men lite berodde det nog på att hon var JÄTTEPIGG också - det var väl äntligen "lite svalt och skönt" enligt hennes upplevelse...! 

Efter sidförande i skritt, där vi hade ett riktigt trevligt "flyt" i rörelsen i båda sidorna, ville jag variera mig och valde att fortsätta uppvärmningen i tölt istället för i trav. Men för att inte hamna i "de gamla hjulspåren" som ger passtakt satsade jag först på korta sekvenser med tydliga tempoväxlingar och när det kändes som att jag fått igång hennes bakben fick hon börja länga halsen medan jag "tänkte" vänster öppna resp höger sluta. Och efter en stund kändes takten faktiskt inte så dum!

Under hemvägen red vi sekvenser med lite mer samling - men det var svårt att hålla henne avslappnad utan det blev flera tvärstopp när hon lyssnade och spanade in mot skogen... Vid två tillfällen träffade vi även på skotrar, men detta hanterade hon riktigt bra trots att det var första gången denna vinter. (Många hästar reagerar på skotrar och jag har fått förklarat för mig att det beror på att de har ett högfrekvent ljud som vi människor inte hör men som upplevs väldigt obehagligt för hästarna.)

Det andra skotermötet var när vi nästan var hemma igen men jag valde att rida upp bakom vägbommen för att låta henne galoppera lite extra. Det blev en sekvens i vardera galoppen och känslan var riktigt bra med tanke på att hon hade en relativt hög "grundspänning" i kroppen idag. Nu blir det vilodag för Hamingja i morgon, så får vi se om jag är tillbaka i sadeln igen tisdag eller onsdag.

Inga kommentarer: