måndag 6 januari 2020

Back in the saddle!!!

Idag var det slut på Hamingjas jullov - ÄÄÄÄÄNTLIGEN!!!

Igår kom Johan och jag hem ifrån en HELT fantastisk resa i Sydafrika och idag fick jag sitta i sadeln igen, för första gången på en månad! Det var i månadsskiftet november/december som jag upptäckte att något inte var OK med Hamingja då hon varje gång jag försökte rida vänster galopp redan efter några galoppsprång blev spänd och tappade galoppen. Hon fick vila fram till den 7:e december då suveräne equiterapeuten Ingebjörn kom till Mariebäck och han konstaterade snabbt att hon åter var sned i bäckenet och eftersom besvären kommit så plötsligt var det troligen något som hänt henne i hagen. T ex att hon fått en spark eller liknande. 

Efter Ingebjörns behandling fick Haamingja vila en vecka, men när jag sedan provade att rida igen reagerade hon fortfarande på samma sätt i vänster galopp. Då lät jag henne fortsätta vila och hon fick också gå med BoT täcke någon vecka. Jag bestämde mig för att vänta till dess vi kommit hem igen från Sydafrikaresan innan jag provade att rida igen - och idag var det alltså dags!  

Luleå bjöd på riktigt härligt vinterväder med sol och bara 5 minusgrader så det kändes extra bra när Hamingja och jag skrittade iväg från gården och till höger ovanför vägbommen. Det blev en ovanligt lång igångskrittning innan jag gjorde ett första försök med vänstergalopp, tyvärr med samma resultat som senast... Men när jag en stund senare gjorde ett andra försök sköt hon iväg som en kanonkula och fortsatte galoppera i högt tempo så jag blev tvungen att kolla flera gånger för att försäkra mig om att det verkligen var vänster galopp! Hon gjorde inte minsta ansats att ens dra ner tempot utan snarare tvärt om och det var först när jag tillslut visslade som hon saktade av. 

Sedan vi skrittat genom skogen bort till Torrbergsvägen gjorde jag även ett tredje försök med vänster galopp, men tyvärr tappade hon åter galoppen redan efter några galoppsprång... Fast det skulle ju kunna bero på att hon var trött i musklerna efter den tidigare "katapultgaloppen" - jag håller tummarna för det! På hemvägen gjorde jag några försök att trava och hon gjorde fina övergångar men ville sedan inte hålla traven utan växlade till tölt eller höger galopp. Hon har tidigare haft sådana tendenser, f f a när hon haft mycket överskottsenergi och jag har tolkat det som att hon "inte haft tid" att trava Men efter veterinärbehandlingen förra sommaren han hennes "töltknapp" hela tiden funkat klockrent så jag har efteråt börjat misstänka att hon tidigare faktiskt känt av besvären från bakdelen även i traven, trots att hon aldrig visat någon hälta i trav... 

Nu valde jag för säkerhets skull att låta henne skritta hela vägen tillbaka hem. När jag sedan stretchade vänster bak var hon inte helt bekväm med det... Men det var ju också ett bra tag sedan jag gjorde det senast (i o m att jag bara får stretcha henne när hon är varm i musklerna efter ridning)... Inte lätt att veta om hon fortfarande har besvär från bakdelen eller inte alltså... jag får göra ett nytt försök att rida om några dagar tänker jag, för att se hur hon reagerar i galopp och trav då. 

Inga kommentarer: