måndag 1 april 2019

Tölt va´re här!!!

Ytterligare en av Johans nästan 2 000 bilder från sista lektionen under Atlikursen - det kommer att ta sin lilla tid innan jag hunnit gå igenom alla...!!!

Jag hade - som vanligt - planerat att rida igår (söndag) men kroppen hade en annan agenda så det blev istället en vilodag för både mig och Hamingja... Men idag blev det istället BÅDE bankjobb och ridning - en OVANLIGT bra måndag m a o!!!

Eftersom underlaget på bilvägen bort till Avan var så över förväntan i lördags bestämde jag mig för att rida där även idag. Mitt huvudfokus skulle vara att rida arbetstempo tölt med händerna mot manken. Under vår sista sekvens arbetstempo i lördags testade jag nämligen att hålla händerna mot manken på samma sätt som jag brukar göra i det ökade tempot, och upplevde då att jag inte lika lätt blev stum i högerhanden. Vilket bl a innebar att jag inte gav Hamingja något att "hänga" i, vilket i sin tur innebar att jag inte föll framåt på samma sätt utan kunde sitta kvar på rumpan och därmed bibehålla drivningen med sätet. Nu hoppades jag förståss att detta skulle ha lika bra effekt idag!

Fast först var det ju uppvärmning förståss: korsa bakbenen i skritt på volt utanför stallet, sidförande längs plogkanterna när vi red ut från gården och sedan tölt med lååång hals längs vägen bort mot Avan. Jag passade på att lägga in ett antal galoppfattningar också, en gång vänster galopp och sedan flera höger galopp (med stadigt tag i manen för att kontrollera högerhanden). Och idag blev faktiskt alla galoppfattningarna bra! 

Några långa sekvenser galopp blev det däremot aldrig... Hamingja tyckte nämligen att det var onödigt spännande med alla stora, smutsiga (och tydligen mkt hotfulla) snöklumpar som samlats i vägkanterna efter senaste plogningen. I galoppen "närmade sig" dessa klumpar dessutom så fort att hon snart behövde börja bromsa in för att hinna kolla in dem ordentligt... Men att träna själva galoppfattningarna var ju ändå viktigast för dagen. 

Borta i korsningen mot asfaltvägen satt jag av och sadlade om inför hemvägen. För att spara på kroppen brukar jag alltid vilja stå på något när jag ska sitta upp i sadeln och så här års finns det ju fortfarande plogkanter att "klättra" på. Det gäller "bara" att få Hamingja att ställa sig och stå kvar tillräckligt nära vilket inte brukar vara helt enkelt.... 

Därför var jag jättenöjd i lördags när jag kom på hur jag med tyglarna först kunde placera framdelen rätt och sedan genom att sträcka mig över hennes rygg och peta lätt på ytter bakben med pisken för att även få bakdelen i bra position. Tack vare allt mitt "tjat" med pisken i över ett halvår nu har den blivit tillräckligt avdramatiserad för att hon inte skulle försöka springa ifrån den utan bara kliva närmare snödrivan med sin bakdel. 

Under hemvägen red vi sedan de efterlängtade intervallerna i arbetstempo tölt. Och händerna mot manken hade till min glädje PRECIS den effekt jag hoppats på!!! Så vi behövde aldrig hamna i någon dragkamp med högertygeln där hon drog mig "ur sadeln" så att jag föll framåt! Sedan var det nog inte tillräckligt mycket energi i arbetstempot för att Atli skulle ha varit nöjd med oss, men vi får ta en sak i taget! 

Efter ett antal intervaller började vi även tappa bärigheten i arbetstempot, men när jag kom ihåg att lägga in några steg vänstersluta så blev det genast bättre igen! Nu håller jag tummarna att underlaget längs bilvägen fortsätter att vara så här pass bra så att vi kan träna MYCKET inför tävlingen i Umeå om drygt 3 veckor!

Inga kommentarer: