lördag 6 april 2019

När Fysiopet-Tomas är "The Good Guy"!!!

Hamingja får hjälp att stretcha töltmusklerna!

Idag var suveräne massören Fysiopet-Tomas i Mariebäck för att behandla hästarna. När han var här senast, för nästan ett år sedan, hade Hamingja visat rörelsestörningar i tölten. Tomas kunde då lokalisera problemen till höger bakknä och rekommenderade en genomgång av veterinär.  Vid första besöket hos veterinären bekräftades detta och Hamingja fick "underhudsblistring" av detta knä. (Intressant nog samma typ av behandling som jag får på Smärtkliniken - "sådan matte, sådan häst!!!") 

Efter detta ordinerade veterinären longering i skritt, 10 minuter i vardera varvet, för att hon skulle ta ut rörelserna ordentligt med höger bak. Vid återbesöket ett par veckor senare kunde jag rapportera att hon nu skrittade med lika stort undertramp i båda varven och inte visade något som helst obehag med att belasta höger bak. I o m att hon svarat så bra på blistringen gjordes en ny sådan, men nu i båda bak för att även behandla det knä som fått "ta smällen" när hon velat avlasta det hon haft ont i. 

Ganska snart fick jag sedan börja sätta igång henne igen i ridningen och då skritta mycket i (inte allt för branta) backar för att bygga upp musklerna som ska stabilisera hennes bakknän. Successivt vågade jag trappa upp intensiteten i träningen och till min lättnad kunde det göras utan att hon visade några tecken på nya besvär! Vi har tidigare kunnat konstatera att hon får lite mer besvär i bakdelen under broddsäsongen och i vinter har jag därför varit extra försiktig genom att lägga in fler vilodagar och alltid låtit henne vila dagen efter ett intensivt töltpass. 

Min upplevelse har varit att hon hållit sig mjuk och "obesvärad" genom hela vintern och till min glädje kunde nu Tomas bekräfta att jag känt rätt! Musklerna i bakdelen har alltid varit hennes svaga punkt och vid tidigare behandlingar har hon blivit mer eller mindre arg när han på olika sätt försökt hjälpa henne att lösa upp spänningar och öppna upp låsningar där...

Men idag stod Hamingja helt avslappnat och njöt av behandlingen - t o m när han masserade området runt det högra bakknät där hon reagerade häftigt för ett år sedan. Istället visade hon hela tiden att hon ville att han skulle fortsätta att massera och vid ett tillfälle undslapp hon sig t o m ett belåtet stönande! 

Eftersom Hamingja inte hade några större "problemområden" behöver hon bara ta det lugnt i morgon, sedan ska vi träna vidare som tidigare. Jag ska också fortsätta att använda Back on Track före och efter intensiva träningspass och fick dessutom instruktioner om några områden där jag gärna ska fortsätta att massera henne: på korset och runt bogbladet på vänster sida samt några områden runt högerbogen.  

Inga kommentarer: