söndag 2 december 2018

Söndagsträning

I söndags var favoritfotografen på plats när vi tränade för Atli - roligt med nya bilder!!!

Vi hade verkligen supertur med vädret under förra helgens kurs - soligt och bara några minusgrader alla tre dagarna! Den här helgen har vi däremot inte haft lika tur... regn och plusgrader på 1:a Advent... det är verkligen INTE rätt...!!! Men ridunderlaget är ju sviktande och bra i alla fall!

Efter morgonfodring följt av egen frukost i Josefshallen var det dags att göra Hamingja redo för veckans andra träningspass med repetition av övningarna från senaste kursen. Strömmen var avstängd i stallet så det var lite mörkt... men det gick ju att lösa m h a en pannlampa - de är inte bara bra när man rider ut i mörkret!

När vi började uppvärmningen i skritt på volt påmindes jag om att jag måste jobba med min vänsterskänkel... Den blir så lätt stum när jag ska be Hamingja gå undan och då ger jag ju henne något att trycka emot istället... men om jag lyckas göra den lite vibrerande istället korsar hon över riktigt bra med vänster bak och länger sin överlinje! Note to self!!! Efter fortsatt uppvärmning i tölt och trav på volt fick hon "jogga" i tölt i båda varven en stund innan det var dags att träna samlingen från marken.

Idag blev det två långsidor arbete vid hand i vardera varvet, med stillastående "piaffträning" både i början av och mitt på varje långsida. I höger varv har jag tyckt att det är mycket svårare att hålla ordning på högerbogen när vi tränar från marken, men det var faktiskt lite lättare nu när jag håller båda tyglarna i samma hand (för att ha den andra handen fri till att peta långt ner på hennes bakben vid behov). Nu behövde jag bara vrida tygelhanden lite för att högerbogen skulle komma på plats och genast bar hon upp sig mycket trevligare i samlingen!

När jag sedan sadlade om för att fortsätta uppsuttet kunde jag konstatera att hon även idag arbetat så intensivt i markarbetet att hon flåsade lite. Vi gjorde ett antal övergångar från samlad skritt till tölt när jag försökte komma ihåg alla instruktionerna från Atli: sitta på rumpan och driva så att hon kommer upp med bogarna, påminna om formen så att hon inte blir spänd och kort i  nacken, "skjuta" iväg henne i tölt med höfterna och sedan också "tänka ryggning" för att bibehålla bärigheten i den efterföljande tölten.

Precis som i galopp är det övergångarna som är den bästa styrketräningen för hästen. Fast själv behöver jag även träna på att rida längre sträckor för att lära mig bibehålla bärigheten i tölten lite längre sträckor... så jag får se till att vi tränar både ock framöver - även om det idag blev f f a övergångar.

I morgon blir det vilodag för Hamingja och själv ska jag på hot stone-massage efter jobbet. Det är alltid lika HÄRLIGT!!!

Inga kommentarer: