måndag 17 december 2018

Hamingja måste ha missat flockdjurskursen!

 
Flockdjur? Bara ibland! säger Hamingja.

Hamingja brukar nästan alltid få vilodag på måndagar, eftersom jag i regel ridit fredag, lördag och söndag. Men p g a behandling på Smärtkliniken för mig i fredags och kylan lördag-söndag blev det vilodagar hela helgen. Fast istället lite ridning idag, dock med betoning på "lite". Det hade varit en så intensiv dag på jobbet (och i morgon kommer det dessutom att bli ÄNNU mer intensivt) så egentligen var jag för trött för ridning... men när jag väl erkände detta för mig själv var jag redan i stallet...!

Men innan det kunde bli ridning behövde jag ju hitta hästen... vilket inte var helt lätt...! Jag var VÄLDIGT glad att jag i alla fall kommit ihåg att ta pannlampa, när jag hittat resten av flocken men ingen Hamingja och det alltså bara var att fortsätta leta ute i mörkret... Tillslut hittade jag henne också - lååångt nere i hagen där hon inte ens skulle ha haft de andra inom synhåll ifall det varit ljust. Det händer faktiskt ganska ofta att hon står helt ensam, långt från de andra. Uppenbarligen måste hon ha missat att gå flockdjurskursen...! 

Planen för dagens träningspass var att fokusera på träning av samling vid hand, på ridbanan. Först skulle vi bara "riva av" en Atliuppvärmning. Det hade kommit ett tunt snötäcke under dagen så det var svårt att bedöma underlagets status. Hamingja halkade till redan när vi red skritt på volt, så när det var dags att gå vidare med uppvärmning i tölt och trav tyckte jag det var säkrast att lämna volten och rida längs spåret. 

Redan vid den andra hörnpasseringen gled dock Hamingjas ena framhov iväg så att hon var nära att gå omkull framåt. Som tur var lyckades hon ändå hålla sig på benen! Och jag tänkte inte utmana turen en gång till så jag satt av och övergick direkt till att träna samling i skritt vid hand. Använde en lite längre pisk och började med att peta lite på omväxlande höger resp vänster bakben för att provocera fram lite extra lyft. som Atli visade mig senast. 

Efter ett par sådana sekvenser i resp varv fick det räcka för dagen - och Hamingja protesterade inte alls när hon så snart fick gå tillbaka in i stallet och äta sin betfor med mineraler och vitaminer. Fast ännu mer nöjd blev hon förståss när hon sedan fick gå tillbaka ut i hagen igen. "Tillbaka till flocken" tänkte jag skriva, men så länge hon är hemma i tryggheten i Mariebäck är hon alltså inte så brydd över de andra hästarnas närvaro eller frånvaro. Men däremot vill hon INTE stå på box - hon vill vara UTE!!!

Inga kommentarer: