lördag 8 december 2018

Fredagsfeeling!

Sköööönt att sträcka ut när man jobbat med samling i tölten!!!

När Hamingja och jag red iväg från gården mötte vi Annelie, Carola, Elisabeth och Lotta som precis kom tillbaka efter att ha ridit "Torrbergsrundan". De berättade så entusiastiskt om detta att jag blev riktigt sugen på att göra detsamma! Men jag hade lite ont om tid, för jag skulle tillbaka till jobbet igen efter ridningen, så jag fick spara Torrbergsrundan till en annan dag.

Istället red vi längs bilvägen - där underlaget nu äntligen består av den packade snö som är både fast och samtidigt sviktande och därmed måste vara världens bästa underlag att rida på! Eller som ödmjuka Ia Lindholm, en av de första i Sverige som fick bära titeln Ridlärare för islandshäst, beskrev saken: "När  man rider på packad snö går hästarna så oerhört bra att det verkligen känns som att man kan rida!" (Och tro mig - Ia kan definitivt rida oavsett underlag!) 

Hamingjas matte - som ihärdigt försöker lära sig rida - inledde med uppvärmningstölt då pisken då och då fick nudda Hamingjas bakdel. Ute längs vägen var detta uppenbarligen en mycket värre upplevelse än vad det numera är när samma sak händer inne på ridbanan - så det behöver vi definitivt träna mer på nu när underlaget äntligen börjar tillåta träning även längs bilvägen!

Korsningen borta vid sjön - "världens ände" - fick idag leva upp till sitt smeknamn när vi där vände tillbaka hemåt igen. Under hemvägen varvade vi sedan samlad skritt med övergångar till tölt, men jag tyckte det var svårt att bibehålla ridningen med sätet när vi väl töltade... Delvis berodde det nog på att jag hade för korta stigläder...  Inför dagens ridpass bytte jag nämligen till de compositstigbyglar jag brukar använda på vintern för att lättare hålla värmen i fötterna när jag rider. Vinterstigbyglarna sitter på de gamla stiglädren från min Childericsadel, som uppenbarligen fortfarande var inställda på den längd jag hade innan Atli under en kurs i somras längde mina stigläder för att jag lättare skulle hitta en bra töltsits. Jag tog mig inte tid att justera detta idag men inför nästa ridpass bör jag länga stiglädren MINST ett hål!

Tillbaka i stallet fick Hamingja gå ut i hagen med regntäcket från Back on Track för att kompensera musklerna i hennes bakdel för att jag - förhoppningsvis - kommer att rida fyra dagar i rad!

Inga kommentarer: