tisdag 1 maj 2018

International Day of The Icelandic Horse!

På Island har man utropat denna dag till Islandshästens dag - och det passar ju extra bra att det dessutom är Sylvias födelsedag! För Hamingja och mig blev det, förutom en ”dagens outfit” i de isländska färgerna, ytterligare ett pass med galoppträning på ridbanan och denna gång med tunga boots fram.

Under uppvärmningen i skritt och tölt skojade jag till det genom att använda mig av ”Kyras ABC” istället för Atlis dito, d v s ersatte volten med att rida på en liten fyrkant med framdelsvändningar i hörnen. Och ett extra fokus på att ingen av oss ska fastna i högertygeln. En fördel med fyrkanterna jämfört med volter är att det är lättare för mig att hålla koll på ytterbogen och resultatet blev en riktigt trevlig överlinje! Efter detta avrundade v uppvärmningsfasen med fina travövergångar och riktigt trevlig trav på volt!

Galopparbetet började vi som vanligt i vänster varv, med fina galoppfattningar rakt igenom men svårighet att bibehålla bärigheten efter de första galoppsprången. Något som i alla fall blev lite bättre när jag vågade rida lite mer i galoppen. När vi bytt till höger varv - där vi brukar ha svårare med galoppfattningarna blev dessa till min glädje riktigt, riktigt bra - precis som de efterföljande galoppsekvenserna!!!

Jag var jättenöjd när jag började sakta av efter vad jag tänkt skulle vara vår sista galoppsekvens för dagen. Idag hade jag får säkerhets skull släppt mitt ridspö på marken innan vi började med galopperna, för att inte råka peta till henne med pisken så där olyckligt mitt i avsaktningen som för några dagar sedan. Men nu var det istället något oväsen på gården som skrämde henne till en extra galopprusch...

Och så ville jag ju inte avsluta! Så när jag efter en ganska god stund fått henne att slappna av igen i skritt på volt tänkte jag rida ett par galoppsekvenser till. Men även om hon kändes ganska lugn igen så hade jag uppenbarligen inte helt lyckats få henne att åter fokusera på mig, så det var först på fjärde försöket som det ö h t blev någon galopp... Då hade jag insett att det krävdes en extra tydlig innerskänkel i själva fattningen och efter två bra fattningar följda av helt OK galopp kunde vi avsluta galoppträningen med en bra känsla!

Vid det laget var Hamingja uppenbarligen tillräckligt avslappnad för att briljera med klockrena travövergångar i båda varven följda av riktigt trevlig ”frusttrav” på volt! Snart kanske det t o m är dags att börja ägna oss åt mer töltträning igen?!!

1 kommentar:

Sofia sa...

Kyras ABC kommer jag väl ihåg :-) Vet inte hur många gånger jag sett hennes filmer om och om igen när jag var yngre...