torsdag 10 maj 2018

Vi trav- resp galoppkompenserar!


Finns min häst möjligen någonstans där under leran??!! (Det här är dessutom den renare/mindre smutsiga sidan...!)

Hamingjas matte har fått ligga lågt på ridfronten några dagar - stress på jobbet är inte bra för en redan dålig sömn... så Kristi himmelfärdshelgen med en extra helgdag "mitt i veckan" och en sovmorgon (då jag dessutom faktiskt kunde sova) kom extra lägligt denna gång! Och efter sovmorgonen bar det av till stallet för att sätta in "moteld" mot den allvarliga hästabstinensen som man verkligen inte ska utsätta sig för i onödan!!! (Och utifrån hur Hamingja såg ut hade hon uppenbarligen haft det JÄTTEMYSIGT under dessa lediga dagar!!!)

Grusvägen till stallet håller långsamt på att torka upp, men det grova och vassa gruset som de spridit på de värsta partierna gör att den fortfarande inte känns som något ridunderlag man vill utsätta sin häst för i onödan... M a o hade jag fortfarande ett "svepskäl" att träna vidare på ridbanan trots att jag enbart ridit där den senaste tiden. Fast nu var det ju dessutom en vecka sedan jag red senast - så just nu kan man ju säga att frekvensen för träning på ridbanan ändå bara är en gång i veckan...! 

Nu för tiden är det ju möjligt att på olika sätt klimatkompensera för t ex flygresor man gör eller för varor och tjänster man tillverkar. Och man skulle ju kunna säga att jag den senaste tiden ägnat mig åt att trav- resp galoppkompensera för all töltträning jag ägnat mig åt under vintern! Jag är också en varm anhängare av uttrycket "man har inte roligare än man gör sig" så istället för att sucka över dåligt ridunderlag längs bilvägen glädjer jag mig åt ett lämpligt tillfälle att ägna välgörande uppmärksamhet åt de två gångarter som jag ridit oerhört sparsamt under en stor del av vintern. 

Men 100 % töltfritt blev det ändå inte. Efter att ha inlett uppvärmningen med att i skritt varva mellan "Kyras ABC" (att rida på en liten fyrkant med framdelsvändningar i hörnen) och det jag börjat kalla "Atlis ABC" (att rida på en volt och låta hästen flytta ut bakdelen så att den korsar över med inner bak) gjorde vi samma sak även i tölt. Innan "travkompensationen" tog vid med fina travövergångar och dito trav på volt i båda varven. 

Galopparbetet inledde vi som vanligt i vänster varv och flera riktigt bra galoppfattningar innan vi precis som senast fick lite problem med fattningarna igen... Eftersom jag alltid haft en tendens att hamna med vikten till höger när jag rider började jag med att trampa ner lite extra i vänster stigbygel inför galoppfattningarna. Insåg också att jag successivt börjat göra galoppfattningen från en punkt längre ifrån ridbanans hörn vilket kanske gav Hamingja utrymme att hinna fatta höger galopp innan hon beredde sig på att svänga vänster i hörnet... Och när jag återgick till att göra halt lite närmare hörnet igen - och trampade ner lite extra i vänster stigbygel - klarade vi galoppfattningarna bättre igen.

I höger varv fungerade alla galoppfattningar riktigt bra idag! Och under de första galoppintervallerna blev jag riktigt imponerad av känslan i den efterföljande galoppen vilken vi också kunde bibehålla i nästan två varv runt ridbanan! De följande sekvenserna blev inte riktigt lika bra, vilket jag antar berodde på att Hamingja hunnit bli lite trött i musklerna - så jag fick inte lika mycket bärighet "gratis" utan skulle ha behövt kompensera med mer aktiv ridning. Vilket ju är den viktigaste anledningen till den senaste tidens galoppträning - att lära mig att våga RIDA i galoppen och inte bara åka...!

Lára som var en sådan naturbegåvning i all ridning kunde förstås även galoppera på volt hur lätt som helst. Så här i efterhand önskar jag verkligen att jag för min egen skull passat på att träna mycket mer galopp på volt med henne för att själv få in en bättre ridkänsla i galoppen. Men tyvärr var det väl så att just eftersom Lára gjorde det så lätt så tänkte jag inte på att det var något vi (=jag) ändå borde träna på...! 

När det sedan var dags för oss att börja varva ner i trav på volt "utmanade" jag Hamingja lite genom att be om de första travövergångarna i VÄNSTER varv där hon oftare väljer tölt istället. Men idag blev övergångarna klockrena ändå och detsamma blev den efterföljande traven på volt i båda varven. Det märks m a o att vi "travkompenserat" en hel del den senaste tiden!!!

Inga kommentarer: