lördag 19 maj 2018

Härlig Hamingja-lördag!!!

Ännu en dag med härligt vårväder!!! 

Hamingja och jag fick ett riktigt nyttigt - och svettigt - träningspass idag! Vi red den vänstra skogsvägen bakom vägbommen för att slippa det vassa gruset på bilvägen. Och för att få till ett lite längre träningspass red vi två gånger fram och tillbaka till vändplanen. Först dock ett inledande voltarbete i skritt utanför stallet - när jag försökte tänka på att inte bli stum i ytterhanden när vi rider i vänster varv. Jag har så lätt att "fastna" där - och då "fastnar" ju Hamingja också...!

När vi sedan kom upp bakom bommen satsade jag på ett helt annat upplägg för uppvärmningen än vad jag brukar: först trav - för att bibehålla vår välfungerande "travknapp". Därefter några galoppintervaller med muskelbyggande galoppfattningar från stillastående och svslutningsvis mer trav sista sträckan fram till vändplanen. Så långt ett helt töltfritt ridpass alltså - det hör INTE till vanligheterna!

Men nu var det dags att ägna sig åt islandshästens "fjärde växel" och då nyttjade jag vändplanens yta till att låta Hamingja jogga igång i tölt med låååång hals på en stor volt i båda varven. För att sedan övergå till att börja samla henne i tölten och när hon åter kändes lösgjord red vi tölt längs vägen hemåt igen. Lösgjordheten försökte jag bibehålla genom att rida några steg öppna här och där. När vi närmade oss vägbommen vände jag tillbaka upp mot vändplanen igen. Först fick Hamingja en lite längre skrittpaus och sedan fortsatte vi töltarbetet. 

För att hålla henne lösgjord fortsatte jag att rida öppna - omväxlande åt höger resp vänster. Jag tycker det är mycket svårare när jag böjer henne i högersidan - då har jag så lätt att bli stum i högerhanden och det blir ju ingen häst lösgjord av... Ö h t kände jag mig faktiskt lite "ringrostig" i töltridningen - men så har vi ju (förutom under uppvärmning resp nedvarvning) knappt ridit någon tölt de senaste veckorna....

Tillbaka uppe på vändplanen förberedde vi för tölt med ännu lite mer samling genom att rida samlad skritt på volt. För att få bättre kontroll på högerbogen började jag efter en stund jag rida henne utåtställd på volten i vänster varv - fortfarande i skritt - och när jag sedan testade att övergå till sluta på volten i vänster varv blev det en riktig aha-upplevelse! För plötsligt fick jag till den där känslan jag velat ha men inte lyckats få till när jag ridit henne högerställd/i höger varv i tölten! 

Samling med bibehållen lösgjordhet är verkligen SVÅRT!!! Trots alla Atlis och Sylvias försök att utbilda mig var det först under förra året som poletten verkligen trillade ner för mig så att jag själv kunde börja bibehålla kvaliteten i den samlade tölten genom att rida några steg öppna så snart jag känner att hon börjar tappa bärigheten. På ridbanan har det fungerat bra även i höger varv, men ute har det varit betydligt svårare att få till den där känslan utan jag har fastnat i högertygeln och Hamingja har då bara "hängt emot"... 

Men nu fick jag alltså till rätt känsla först i samlade skritten - när jag red sluta med böjning i högersidan - och insåg att jag förståss ska göra samma sak i tölt för att även där rama in henne tillräckligt. För jag behöver kontrollera BÅDE höger bog och vänster bak för att kunna rida med bärighet även när hon går högerställd. När vi för andra gången lämnade vändplanen och red hemåt använde jag denna nya insikt och fick då uppleva flera trevliga sekvenser "trots" att jag red henne ställt åt höger! Det hela började också kännas mer och mer bekant - och jag insåg att jag kommit till denna insikt även vid tidigare tillfällen... 

Bara att hoppas att jag fortsätter att komma ihåg detta nu - det är ju lite onödigt att behöva återerövra insikter men en gång fått utan vore bättre att man kunde skaffa sig fler helt nya... Men nu har jag ju skrivit om det här och det ökar definitivt chansen att jag också minns det framöver!!!

Inga kommentarer: