fredag 30 september 2016

Höst-Hamingja!

Höst-Hamingja-häst!

Efter behandlingen i söndags hade Tomas ordinerat två dagars vila för Hamingja. Men vädret såg till att det blev några till... Vindar upp till 26 sekundmeter i byarna och bitvis ösregn - det är väder som min kropp INTE tycker om... Jag hade fortfarande ganska ont i SI-lederna idag - ibland skar det till som knivar - men förutom en "kniv" i början av ridpasset gick det sedan bra att rida. HÄRLIGT!!!

Med Tomas bekräftelse på att träningen hittills varit bra och uppbyggande för Hamingja var jag förstås ännu mer inspirerad att fortsätta på satta sätt! Eftersom hon haft fem vilodagar började jag med en lite längre uppvärmning (15 minuter istället för 10) då vi travade och töltade med lång hals och aktiv överlinje. 

Under "själva arbetet" jobbade jag henne från marken - med långa sekvenser ryggning följt av samlad skritt. Hon börjar vara riktigt duktig både på att rygga och samla skritten utan att ligga på det minsta i handen! Och det gäller även högervarvet - där hon faktiskt ryggar med mer energi än i vänster varv samt att hon där dessutom har slutat "vräka ut" bogen mot mig utan samlar sig riktigt trevligt istället!

Efter 15 minuter intensivt arbete från marken sadlade jag om och satt upp igen. Tölten kändes nu riktigt trevlig och när jag verkligen fick koll på högerbogen genom att rida henne utåtställd på volt i vänster varv så blev hon fantastiskt mjuk och fin i samlingen med bibehållen längd på halsen! Red en hel del böjda spår samt sidförande för att bibehålla samlingen och hålla henne mjuk i tölten. Och när hon sedan fick sträcka ut i trav frustade hon så belåtet! 

Sedan fick hon som vanligt stå en stund med Back on Track på rygg och vänster has. Tomas rekommenderade att jag ska låta henne ha sina BoT-värmare betydligt mer framöver, när det börjar bli kallare. Ryggvärmaren har kardborrband för att man ska kunna fästa den på insidan av ett täcke, vilket man bör göra om hon ska ha den på sig i hagen. Jag funderade en stund på vilken typ av täcke som skulle vara mest lämpligt... Kom fram till att ett ofodrat regntäcke borde vara bäst - det kan hon ju ha på sig även om det regnar. I vanliga fall brukar jag använda regntäcke med ett tunt foder - men i det här fallet får BoT vara fodret. Och jag tror dessutom jag har ett sådant täcke liggande, ett jag köpte till Lára vid något tillfälle.  (Fast så mycket hästprylar som jag sålt det senaste året är jag inte helt säker på att det är kvar... får kolla i stallet i morgon!)  

Inga kommentarer: