lördag 3 september 2016

Ett litet steg för mänskligheten men ett STORT steg för Anna!!!


Ville ha en bild som visade samling från marken, som illustration till dagens inlägg, men hur jag än letade hittade jag bara sådana med snö på... känns verkligen oerhört "daterat" - men ni kan väl försöka tänka bort snön ur bilden?!

Det var en oerhört peppad Anna som åkte till stallet idag för att rida en lektion för Atli - ÄNTLIGEN lite "riktig ridning"!!! Förberedde dessutom Hamingja genom att skritta runt i skogen bakom "Lára & Yr-hagen" en stund först. När Atli sedan lät mig välja själv hur jag skulle värma upp började jag med trav längs spåret  och Hamingja kändes väldigt avslappnad och fin - vilket Atli också påpekade.

När vi övergått till att göra samma sak i tölt blev det ganska passtaktigt, men när Atli tipsade om att jag skulle tillföra ytterligare lite energi samt fokusera på att hon skulle vara lös i sidorna så blev takten också betydligt bättre.

Efter detta var det dags att sitta av och träna samling från marken. Ett både tydligt och för hästen skonsamt sätt att bygga upp styrka och teknik för att bära mer och mer vikt på bakdelen. Atli berättade att han kunde se när hon rörde sig att hon är stel i sin bakdel. "Ytterligare en anledning att träna upp styrkan hon behöver för samling - för en korrekt ridning är bättre än all massage i världen!"

Även om det var länge sedan vi senast tränade samling för hand så visade Hamingja tydligt att hon visste vad som förväntades av henne. Visserligen fick jag efter en stund ge lite kraftigare signaler med pisken för att hålla tillräcklig aktivitet i bakbenen - men hon gjorde inte ett enda försök att lägga sig på i handen och försöka fly iväg framåt. En viss skillnad mot första gången vi skulle träna detta och hon försökte springa rakt över Atli när han stod framför...! Men nu behövde hon uppenbarligen varken bli frustrerad över att hon inte visste vad hon förväntades göra ELLER känna någon smärta från bakdelen att försöka fly ifrån - bara positiva besked alltså!!!

Efter ett antal intervaller i samlad skritt där hon fick sträcka ut sig och slappna av emellan, fick jag sitta upp igen och rida tölt i grundform. Nu fick jag ytterligare ett positivt besked från min häst: så avspänd och fin som hon kändes nu var dethelt uppenbart att hon inte känt minsta smärta eller ens obehag av samlingen - SKÖNT!!! När vi sedan varvat ner även i trav sa Atli: "Så´na här ridpass ska du rida nu - precis så här! Hon behöver successivt bygga upp styrkan i bakdelen utan att bygga upp spänningar och det är precis den effekten du får av sådan här träning! Och kom ihåg - korrekt ridning är mer värt än all massage i världen!!!"

En rejält Hamingja-hög matte svägade ut från ridbanan efter detta! Roligt också med alla "kurskompisar" som delade glädjen med mig över att Hamingja verkar må bra igen! När det sedan visade sig att det fanns möjlighet för mig att rida en lektion även i morgon var jag snabb att skriva upp mig på tavlan! Dessutom såg jag till att jag verkligen är anmäld till nästa Atlikurs i oktober. Och då ska jag förståss rida hela kursen!!!

Inga kommentarer: