söndag 4 september 2016

Hamingja-hög efter Atli-kurs!!!

Mitt EKG visar att jag mår PRECIS så jättebra som jag känner mig efter dagens lektion för Atli med Hamingja!

Lektion inleddes med att Atli (än en gång) förklarade det som låter så enkelt men är så SVÅRT: att vi ska se de övningar vi lär oss på en kurs som verktyg. Något som fungerar bra i den situation vi och hästen är i just nu - men inte alltid/hela tiden. Genom att gå kurs kan vi fylla på vår "verktygslåda" men sedan gäller det att lära sig att själv bedöma vilket verktyg som behövs för stunden.

Det verktyg som löste problemet jag hade igår kanske inte alls hjälper - eller t o m förvärrar - idag om problemet nu är ett annat. Och det är genom att hela tiden analysera: vilken reaktion får jag hos hästen idag? Vilket verktyg har jag för att hantera en sådan reaktion? som man kan lära sig att bli en bättre ryttare.

Han påminde också om att man under uppvärmningen bara ska fokusera på att hästen länger halsen och slappnar av, inte göra några som helst samlande övningar som att rygga eller rida samlad skritt. Det är först när hästen sträckt ut sin hals ordentligt som det är anatomiskt möjligt för det att samla sig med bärighet.

Efter denna "teorilektion" fick jag värma upp, först med trav längs spåret i båda varven där Hamingja även idag kändes avslappnad och fin. När jag sedan övergick till tölt fick jag införa böjda spår i form av stora, mjuka böjar över ridbanan för att få henne riktigt mjuk i sidorna. "Stäm hela tiden av att du kan böja halsen åt båda hållen - kan du det behöver du inte böja men kan du det inte måste du böja mer!" Med de böjda spåren blev takten direkt mycket bättre och snart började också Hamingja frusta avslappnat.

Även idag skulle "själva arbetet" bestå av att träna Hamingja från marken. Men innan vi började med samlingen fick vi prova ett nytt moment: att även träna sidförande från marken. Då fick vi jobba på en volt där jag skulle flytta henne bort från mig för att hon skulle korsa ordentligt med inner bak. Tygelfattningen skulle vara densamma som när vi tränar samlad skritt från marken, med yttertygel och pisk i höger hand när man jobbar i vänster varv, men pisken skulle här vara riktad snett nedåt istället för snett uppåt. Genom att gå mot henne samt ge en signal med pisken mot inner bak samtidigt som jag gör en förhållning på yttertygeln för att fånga upp ytterbogen.

Vi började i vänster varv och jag ska genast erkänna att det inte var alldeles lätt för mig att få till koordinationen... och det är det väl inte alltid för Hamingja heller..! När jag bytte till höger varv gick det betydligt lättare, vilket jag först trodde enbart berodde på att jag börjat förstå hur jag skulle göra. Men när jag sedan åter försökte i vänster varv blev stelheten som Atli säger att han ser i hennes bakdel tydlig: istället för att korsa över ordentligt med inner bak som hon gjorde i högervarvet ville hon här bara sätta vänster bak vid eller möjligen precis framför höger bak. Det krävdes MYCKET mer timing av mina hjälper för att övertyga henne om att verkligen kliva in förbi ytter bak. Något som alltså betyder att vi verkligen behöver jobba med detta! Och - precis som Atli påpekade - att arbetet från marken är det mest skonsamma sättet att träna upp detta!

Sedan skulle vi även träna samlad skritt vid hand. Och nu visade Atli mig hur jag kunde ta den övningen ett steg till: genom att korta upp yttertygeln något, hålla pisken rakt upp istället för mot bakdelen och genom att ställa henne lätt i nacken, omväxlande åt höger och vänster, hålla henne mjuk och avslappnad i samlingen samtidigt som enbart mitt kroppsspråk och smackningar var det som skapade energi framåt.

Efter detta fick jag så sitta upp och "njutrida" lite tölt! En tölt som, när Atli uppmanat mig att tillföra mer energi, verkligen var en mycket trevlig upplevelse på denna (fortfarande relativt låga) nivå av samling! Och f f a var det mycket trevligt att det inte fanns minsta spår av obehag hos Hamingja - trots att hon fått använda sin bakdel mer än tidigare! Ganska snart fick jag sedan låta henne sträcka ut i trav som avslutning - då hon även fick beröm av Atli för att hon jobbade så fint genom kroppen.

Han uppmanade mig sedan att successivt bygga upp styrka och smidighet i hennes bakdel genom att träna från marken på detta sätt och "vänta in henne". "Om du är uppmärksam så kommer du en dag känna att hon bjuder på extra mycket energi, kanske när ni är på hemväg, och då provar du att "tänka bakåt" med kroppen. Antagligen svarar hon genom att lyfta upp sig och bjuda på högre samling och bärighet i tölten! Det är hennes sätt att tala om att hon är redo!"


Inga kommentarer: