torsdag 3 mars 2016

Hamingja-style!

FINA Hami-hästen!!!

Idag var det dags: jag skulle sitta på Hamingja igen för första gången sedan "haveriet" i lördags och behandlingen i måndags...! Massör-Tomas sa att jag ska undvika böjda spår så här i början - men av säkerhetsskäl ville jag ändå använda ridbanan idag. För ifall hon skulle börja rusa i samma panik som i lördags ville jag åtminstone att vi skulle vara på ett inhägnat område! 

För att ändå göra belastningen så liten som möjligt på hennes bakdel red vi bara längs spåret och där varvade vi skritt med Hamingjas absoluta favoritgångart: "myrslokstölt" (tölt med nosen i backen). Oj, så belåtet det frustades när hon fick sträcka ut hela lååååånga halsen på detta sätt!!! Och till mattes stora glädje och lättnad fanns inte minsta tendens av att hon hade ont någonstans! 

Det enda hon inte verkade helt nöjd med var att matte insisterade på skrittpauser lite då och då... Skritt är nämligen en gångart som inte står mycket högre i kurs hos Hamingja än hos Lára - bara ett slöseri på ridtid!!! Och jag kan ju hålla med om att f f a skritt runt på ridbanan inte är allt för festligt...! 

Efter ridningen var det dags för dagens linimentkur (och då står hon verkligen och njuter!) Och jag tyckte faktiskt att gallan kändes liiiite mindre idag! Fast, kanske var det bara önsketänkande...?! I morgon tänker jag att vi rider ut längs bilvägen, nu när jag vet att hon kan tölta utan att få panik. Det blir mer "myrslokstölt" och även lite trav - vilket är vad Tomas ordinerat till att börja med. Och det lär det väl bli ett bra tag framöver nu - för han sa ju att jag skulle sätta igång henne väldigt långsamt och försiktigt så att hon verkligen hinner stabilisera sig i korset innan vi åter börjar belasta hennes bakdel ordentligt. 

Lára hade en riktig turdag idag - Josefine hörde nämligen av sig och ville rida. Och inte sa ju Lára nej till det - tvärt om!  Och när jag kom till Mariebäck var det ingen tvekan om att The Queen redan blivit riden idag - hela hon utstrålade harmoni där i hagen! Josefin red även igår, så The Queen är nu riden tre dagar denna vecka. Sedan hade hon putsat utrustningen också - det märks minsann att hon är släkt med Carro!!!

Själv har jag vågat mig på något djärvt: att testa högintensiv träning på min skröpliga kropp. För ett par år sedan började jag träna med en crosstrainer och blev då av min sjukgymnast instruerad att vara oerhört försiktig och bara träna tre+tre minuter till att börja med, för att sedan öka på med någon ytterligare minut någon gång ibland. Och det har verkligen känts tveksamt om detta kan ha någon effekt ö h t...

Men ny forskning har visat att så lite som 2x30 sekunder högintensiv träning tre gånger i veckan räcker för att förbättra halterna av blodfetter och minska risken för hjärt- kärlsjukdomar samt förbättra insulinkänsligheten. Under dessa 30 sekunder ska man verkligen ta i allt man har - för att sedan träna lugnt i 3 minuter innan man upprepar med ytterligare 30 sekunder då man "ger järnet".

Jag har laddat ett tag för att våga testa detta och när jag kom hem från stallet idag var det dags. För att ändå vara lite försiktig begränsade jag mig till en 30-sekundersintervall denna första gång, med 3 minuter av min vanliga, försiktiga träning före och efter. Blir spännande att se vad kroppen kommer att säga om detta... inget totalhaveri får jag hoppas... Men pulsen hann i alla fall bli rejält hög på dessa 30 sekunder - vilket är precis vad man eftersträvar! 

Inga kommentarer: